Ugašen još jedan lokalni štampani medij usled besparice i pritisaka

Slično poput nekadašnjeg nedeljnika Vranjske u Vranju, ugašenog 2017, posle 26 godina postojanja ugašeno je još jedno lokalno štampano glasilo "Užička nedelja".

Reč je o jednom od retkih užičkih medija koji je bio kritičan prema sadašnjem režimu, ali i svim prethodnim vlastima, piše Danas.

Te lokalne novine su izlazile sedmično, potom petnaestodnevno i, na kraju su, posle 1.031. broja, ugašene zbog, kako navodi njihov vlasnik Toni Stanković, "neizdrživih finansijskih problema i političkih pritisaka", ne samo sa lokalnog nivoa.

– Oni kod kojih su ključevi blagajne, nikada nisu smatrali Užičku nedelju vrednom pažnje.

Znali su da za novac lokalne samouprave mogu dobiti samo istinu, a istina je nešto od čega se na ovim prostorima konstantno beži.

Zato su budžetska sredstva, po pravilu, završavala na računima medija koji se bave propagandom vlasti, a ne novinarstvom.

Gradu Užicu je veći interes postojanje lista Alo, nego Užičke nedelje.

Iz budžeta pomažu ovaj tabloid, a za lokalni, užički list para nema - naveo je Stanković.

On je dodao da je sajt Užičke nedelje bio izložen hakerskim napadima.

Na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje medijskih projekata iz užičkog budžeta projekat sajta Užičke nedelje je podržan sa svega 50.000 dinara, dok je, primera radi, tabloidu "Alo" dodeljeno osam puta više.

Prošle godine, dva projekta sajta i štampanog izdanja tog užičkog medija, podržani su sa 170.000, dok je pre dve godine redakcija odbila iznos od 80.000 dinara za dva projekta – i sajta i štampanog izdanja.

Za razliku od te redakcije, medijima bliskim vlasti ili onima koji o njoj izbegavaju kritički da pišu zbog straha da neće dobiti novac za medijske projekte, navodi Stanković, "dodeljivani su iznosi od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona dinara".

– Poslednjih 15 godina, lokalne vlasti nisu trpele Užičku nedelju i na sve načine su pokušavale da unište slobodu mišljenja - kazao je Stanković i dodao da projekti te redakcije u poslednje dve godine nisu podržani na konkursima Ministarstva kulture i informisanja.

– Trpeli smo teror sadašnjeg režima, ali i prethodnih vlasti.

Na kraju, epidemija koronavirusa nas je potpuno uništila, jer se broj oglašivača drastično smanjio, a tiraž nije dovoljan za plate i ostale troškove - dodao je.

Stanković je naglasio da će "morati da proda deo lične imovine da bi izmirio dug za štampanje novina".

Najnovije vesti