Udruženje NSNP pokreće besplatnu psihološku podršku za mlade

Udruženje mladih Naš svet, naša pravila (NSNP) pokreće uslugu pružanja besplatne psihološke podrške za mlade u Vranju i na jugu Srbije, potvrđeno je Vranje News-u u ovom udruženju.

Usluga je namenjena mladima od 15 do 30 godina starosti, onima koji žele da rade na sebi, a koji nemaju i/ili ne znaju sa kim da razgovaraju o ličnim problemima i izazovima.

"Negovanje mentalnog zdravlja nije samo individualna odgovornost, već i društvena obaveza.

Grad Vranje podržava inicijativu Udruženja koja se sprovodi u okviru Akcionog plana za mlade.

Prema Izveštaju o položaju i potrebama mladih u Vranju za 2022. godinu, oko 30 odsto mladih smatra da im je potrebna usluga psihologa/psihološkog savetnika/psihoterapeuta, ali se ne usuđuje da ode ili ne zna kome da se obrati.

Rezultati nedavnog Istraživanja Udruženja (jun 2023), u vezi sa potrebom za psihološkom podrškom i savetovanjem, pokazuju da svaka treća osoba ponekad, a svaka četvrta osoba često i stalno ima potrebu za psihološkom podrškom.

Visok procenat mladih (70 odsto) smatra da su im potrebne dodatne informacije i obrazovanje o oblicima i pristupima u negovanju psihološkog zdravlja.

Ukupno 85 odsto anketiranih, uprkos potrebi koju su imali u poslednjih godinu dana, nije se obratilo za pomoć.

Ovi podaci su temelj za sprovođenje inicijative koja će odgovoriti na potrebe mladih u Vranju.

Mentalno zdravlje je tema o kojoj se nesigurno i tiho govori, a zbog nedovoljne informisanosti često se negativno interpretira, u vidu mitova i zabluda.

S druge strane, stručnjaci za mentalno zdravlje ističu da se na psihoterapiju javljaju mentalno zdravi ljudi koji osećaju da im je potrebna podrška i saveznik na putu ka osvešćivanju stvari koje ih usporavaju, koče, blokiraju, a koje po navici prihvataju, mire se sa njima i nazivaju ih sudbinom", navode iz NSNP za naš portal.

Smisao terapijskog procesa nije da otkloni životne teškoće i neprijatne emocije, već da mlade ojača za funkcionalno upravljanje istim", dodaju iz NSNP.

"Proces nas uči kako da budemo autentični kreatori svojih ciljeva, želja, ideja.

Proces nas uči kako da budemo aktivni, ne reaktivni.

Promotivnom kampanjom pod nazivom Osnaži um, putem društvenih mreža i lokalnih medija, otvoreno ukazujemo na važnost negovanja mentalnog zdravlja i načinu traženja i pružanja individualne podrške", dodaju iz NSNP.

Mladi (15-30) koji žele da rade na sebi sa psihoterapeutom/psihološkim savetnikom mogu se prijaviti popunjavanjem formulara, koji je dostupan i na instagram profilu Udruženja ili NSNP možete kontaktirati putem mejla [email protected].

"Svi prijavljeni će biti kontaktirani za dogovor o terminu i obliku rada (uživo, online).

Kada se brine o mentalnom zdravlju, pojedinac razvija svoje lične potencijale, što uključuje veću kreativnost, samosvest, samopouzdanje i sposobnost suočavanja sa izazovima.

Negovanje mentalnog zdravlja direktno utiče na kvalitet života.

Osećaj unutrašnjeg zadovoljstva, mira i sreće proizlazi iz balansa i brige o sopstvenom mentalnom stanju.

Misija Udruženja, u okviru ove oblasti delovanja, je uspostavljanje stalno dostupne psihološke podrške", navode iz NSNP.

Najnovije vesti