UBISTVO U TRGOVIŠTU: Zašto institucije iseljavaju žrtve, a ne nasilnike

Mreža „Žene protiv nasilja“, koju čini 25 ženskih organizacija za prava žena, izrazila je oštar protest što su nadležne institucije zakazale u slučaju ubistva J.A. iz Trgovišta.

- Često nasilje kome je bila izložena, sa čime su bile upoznate ne samo institucije, već i komšiluk ove porodice, zavisnost od alkohola, kao i istorijat kriminalnog ponašanja sinova (krađe, razbojništva, dilovanje droge) sinova, nisu državnim organima bili dovoljan pokazatelj toga da bi povratak J.A. u porodičnu zajednicu mogao dovesti do smrtnog ishoda – piše u saopštenju Mreže.

Početkom 2017. godine, reakcija institucija na nasilje prema J.A. je bilo njeno smeštanje u prihvatnu stanicu i pokretanje tužbe za nasilje u porodici prema njenom sinu, navodi Mreža Žene protiv nasilja.

- Nekoliko meseci nakon toga, J.A. se, kako mediji prenose izjave iz institucija, po „sopstvenom zahtevu“ vratila da živi sa nasilnim sinovima.

Pitamo se zašto je i ovaj put reakcija države išla u smeru iseljavanja žene žrtve nasilja, dok su nasilnici imali mogućnost da ostanu u domaćinstvu?

Pored toga, i u ovom slučaju femicida, gde je nasilje bilo prijavljivano pre ubistva, deluje da je došlo do izostanka procene bezbednosnih rizika ili njenog neadekvatnog sprovođenja – kažu iz Mreže.

To su, dodaje se, „razlozi zbog kojih se nasilje ponavlja i rezultira ovolikim brojem ubistava žena“.

J. A. (68) ubijena je prošlog vikenda u Trgovištu, a za ubistvo su osumnjičeni njeni sinovi D. (30) i M. (38).

U pisanom obraćanju Mreže, koju čini 25 ženskih organizacija za pružanje usluge ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji, zaključuje se da je ovo deveto u nizu ubistava žena od početka godine.

Najnovije vesti