Ubijeni Vojča iz Balinovca bio jedan od junaka iz knjige Nenada Petrovića

Pisac i publicista dr Nenad Ž. Petrović (1961) iz Vranja objavio je 1997. godine knjigu "Rane, ožiljci, melemi" (priče iz vranjskog i beogradskog života sa najdubljeg dna očajanja i ludila), a u njoj jednu od priča posvetio Vojislavu Stojanoviću, poznatijem kao "Vojča iz Balinovca", koji je u petak 26. marta u jutarnjim časovima ubijen u Vranju.

Među osamnaest priča, na 33. strani, nalazi se i priča pod nazivom "Vojča".

- Stalno nasmejan, glatkog dečjeg lica i rumene kože sa kosom začešljanom naviše. Kez širok od uva do uva. Vojča iz B, nekadašnjeg sela, sada više prigradskog naselja. Od nekog vremena (teško bi sada bilo ko mogao da objasni kako) postao je deo pozorišnog inventara - pisao je Petrović o Vojči.

"Ponekad kad ga naljute", pisao je Petrović o Vojči, "nema ga duže u pozorišnom klubu".

- Na pitanje odgovara rezignirano, kao neko kome je sve jasno u životu, a život je pun razočarenja: "More, pušti gi onija, onija 'utepani', koj će se sas nji raspravi!"

Ali sve brzo prođe i eto ga opet u parteru, kako širokim zamasima ruku pljeska (sa izrazom detinjeg blaženstva na licu) onima koji se klanjaju na "daskama koje život znače" - citat je iz Petrovićeve priče o Vojči.

Vest od petka o Vojčinoj nasilnoj smrti sve koji su ga poznavali nije ostavila ravnodušnim, pa ni pisca poreklom iz Vranja - Nenada Petrovića.

- Voleo bih da novinari iz vranjskih medija pronađu moju knjigu "Rane, ožiljci, melemi" i za čitaoce skeniraju i objave priču "Vojča" – kratko je iz Beograda poručio Petrović.

Nenad Petrović (1961, Vranje) piše kratke priče, romane, putopise, pozorišne i radio drame, a do sada je objavio devet knjiga.

Na programima Radio Beograda izvedeno mu je devet radio drama i dramatizacija.

Celu Petrovićevu priču "Vojča" možete pročitati klikom na skenirane stranice Petrovićeve knjige u nastavku.

KAKO JE STRADAO VOJČA

Vojislav Stojanović zv. Vojča (50), rodom iz Balinovca nadomak Vranja, ubijen je u petak ujutro u Vranju. Kako je saopšteno iz policije ubrzo je uhapšen osumnjičeni za to ubistvo, muškarac (1996) iz Vranja. Ubijeni Stojanović je u poslednje vreme živeo u Vranjskoj Banji, ali je viđan i u Vranju. Poreklom je iz Balinovca. Poznat je kao potpuno bezopasan čovek. Nekada je radio u vranjskoj fabrici obuće "Koštana". Dugi niz godina živeo je od socijalne pomoći. Bio je u svoje vreme sveprisutan na javnim događanjima u Vranju, komunikativan, gotovo uvek nasmejan i dobroćudan. Pojavljivao se jedno vreme kao saradnik u pojedinim humorističkim emisijama na lokalnim radio i TV stanicama, a posebnu ljubav gajio je prema pozorištu u čijoj je staroj zgradi svojevremeno bio redovan gost i zabeležio čak i neke epizodne uloge. Stojanović je stradao u dvorištu porodične kuće u Vranju kada mu je osumnjičeni, navodno, u petak ujutro "nakon kraće rasprave zadao više udaraca", navode iz policije, od kojih je "preminuo na licu mesta". Više javno tužilaštvo naložilo je obavljanje uviđaja i obdukciju tela koju će obaviti Zavod za sudsku medicinu u Nišu, navedeno je iz Višeg javnog tužilaštva. Motiv ubistva zvanično nije poznat, ali se spekuliše da je do svađe došlo zbog manje vraćenog kusura od kupljenih cigareta. Stojanović je prema nezaničnim informacijama navodno ubijen udarcima drvenom palicom koja se koristi za sekiru, ali ova informacija nije potvrđena od zvaničnih istražnih organa.

Najnovije vesti