U Vranju se u sredu obeležava Mesec borbe protiv raka: Sumorna statistika maligniteta

U okviru obeležavanja Marta meseca borbe protiv malignih bolesti i Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Vranje (ZZJZ) organizovaće u sredu 23. marta od 13 časova zajedničku akciju u pešačkoj zoni u centru Vranja.

Uz podelu zdravstveno vaspitnog materijala, navodi se, "informisaće se stanovništvo o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti i ukazivaće se na značaj zdravih stilova života".

Organizatori navode da ZZJZ Vranje kontinuirano radi na prevenciji malignih bolesti kroz promotivno-edukativne aktivnosti i koordinaciju
zdravstveno vaspitnog rada zdravstvenih ustanova sa teritorije Pčinjskog okruga.

"U saradnji sa partnerskim organizacijama organizuju se aktivnosti usmerene na afirmaciju zdravih stilova života, informisanju stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znakova malignih bolesti, kao i na njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja.

Pomenuta akcija biće realizovana u saradnji sa Crvenim krstom Vranje, Kancelarijom za mlade Grada Vranja i Centrom za prevenciju Doma zdravlja.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2020. godini.

Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti.

Povećano opterećenje rakom je posledica nekoliko faktora, od kojih su najznačajniji ukupan porast stanovništva i produženo očekivano trajanje života, ali i promena učestalosti određenih faktora rizika raka povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem.

U Srbiji je tokom 2019. godine od svih malignih tumora obolelo 42.290 osoba (22.544 muškarca i 19.745 žena).

Iste godine od raka je umrlo 21.340 osoba oba pola - 12.134 muškarca i 9.206 žena.

Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju.

"Muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate.

Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, plućima, kolonu i rektumu i grliću materice.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer je na
približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće uticati, menjati ih ili ih potpuno eliminisati.

Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja Suncu, zadržavanjem prosečne težine, konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i
zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje", navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti