U Vranju potpisivanje prvog međuopštinskog memoranduma o zaštiti žena

U četvrtak 23. maja svečano će biti potpisan Memorandum o međuopštinskoj saradnji na podričju Pčinjskog upravnog okruga s ciljem zajedničkog doprinosa održivom funkcionisanju specijalizovanog SOS Telefona za žene sa iskustvom nasilja u porodici.

Potpisivanje je predviđeno za 12 časova u svečanoj sali Doma vojske u Vranju, gde će biti priređen i koktel za zvanice.

Memorandum će potpisati predsednica udruženja građana Odbor za ljudska prava Vranje Suzana Antić Ristić, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i čelnici lokalnih samouprava - Aleksandra Popović (Surdulica), Šaip Kamberi (Bujanovac), Vladimir Zaharijev (Bosilegrad), Goran Mladenović (Vladičin Han), Šćiprim Arifi (Preševo) i Nenad Krstić (Trgovište).

Nakon parafiranja memoranduma od 13 časova predviđene su izjave za medije.

Više od 1.000 poziva godišnje

Odbor za ljudska prava Vranje jedini je pružalac specijalizovane usluge SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima u Pčinjskom okrugu. SOS telefon je dostupan ženama 17 godina i organizuje usluge u skladu sa međunarodnim standardima – besplatno, anonimno i u poverljivoj formi. SOS telefon za žene je dostupan 24 časa 7 dana u nedelji i u procesu licenciranja je prema važećim propisima Republike Srbije u kategoriji savetodavno–terapijske usluge socijalne zaštite. Na godišnjem nivou primi preko 1.000 poziva od više od 250 žena sa teritorije Pčinjskog okruga.

Uvodnu reč na svečanom potpisivanju Međuopštinskog SOS Memoranduma imaće Nataša Okilj, savetnica Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za rodnu ravnopravnost i ljudska prava, i Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost u programu SWISS PRO, najavili su organizatori.

- Važno je istaći da je ovo prvi međuopštinski Memorandum u Srbiji koji u fokusu ima zaštitu žena od nasilja, koji će u velikoj meri unaprediti razvoj i održivost specijalizovanih programa za žene u lokalnim zajednicama i doprineti većoj primeni Istanbulske konvencije u opštinama juga Srbije - navode iz SOS telefona.

Najnovije vesti