U Vranju održana prva Živa ekološka biblioteka

Ekološka Živa biblioteka u Vranju održana je za vikend, uz promociju 10 živih knjiga, autora ekoloških aktivista i aktivistkinja iz cele Srbije.

Učesnici su bili Olivera Milošević (Zeleni ključ) iz Niša, dr Dragana Đorđević, naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, iz Beograda, Anika Živanović, novinarka, Udruženje Tvrđava, Smederevo, Milenko Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija, Beograd, Minja Nikolić, penzionerka iz Temske (Stara planina), nezavisna odbornica u SO Pirot, a uskoro i poslanica "Moramo" u Narodnoj Skupštini.

Takođe i Desimir Stojanov, bivši predsednik MZ Rakita i borac protiv MHE, Marija Peternel, Udruženje Zeleni zid iz Niša (prvi durlanski parkić), Branko Mitov, penzioner i borac protiv zagađenja reka u Bosilegradu, Slađan Stojiljković, preduzetnik iz Vranja, porekolom iz Donjeg Stajevca, borac protiv MHE na rekama Pčinji i Tripušnici (Opština Trgovište) i Dragana Đorđević, učiteljica i ekološka aktivistkinja iz Vranja.

Žive knjige su u direktnom razogovoru sa zainteresovanima, ali i prolaznicima na šetalištu, razgovarali o svojim iskustvima i o onome čime se oni bave: zaštita reka Stare planine ili reke Pčinje i Tripošnice, zagađenje vazduha u Smederevu ili Surdulici, zagađenje zemljišta i voda od rudarenja u Bosilegradu ili od strane Rio Tinta, izgradnja prvog durlanskog parka u Nišu, mreža ekoloških organizacija Jugo-istočne Srbije, udruživanje eksperata u Nacionalnu ekološku asocijaciju, pritisci na ekološke aktiviste, političko angažovanje nekih od ekoloških pokreta, rekla je za Vranje News Gordana Ristić iz Udruženja Generator.

"Za sve zainteresovane koji nisu uspeli da dođu na Živu biblioteku u pripremi je edukativni film koji će biti objavljen na Interentu u narednim nedeljama, a u kome će se sve žive knjige predstaviti.

Pored predstavljanja, ekološki aktivisti i aktivistkinje koji su učestvovali u ovom performansu su dogovorili buduću saradnju i slične zajedničke aktivnosti u cilju boljeg informisanja građana i građanki o gorućim problemima zagađenja životne sredine u Srbiji", navodi Ristić.

Živu biblioteku u Vranju organizovalo je Udruženje Generator.

To je prvo od osam planiranih ovakvih dešavanja koja će biti organizovana u zemljama Zapadnog Balkana i Višegrada - Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska.

Projekat finansira Međunarodni Višegradski fond.

Najnovije vesti