U Vranju ne radi mamograf zbog rekonstrukcije bolnice

Medicinski aparat mamograf u Zdravstvenom centru u Vranju, koji služi za neinvazivnu dijagnostičku metodu kojom se dobija slika pomoću rendgenskih (X) zraka (mamografija), trenutno nije u funkciji, "zbog rekonstrukcije u paviljonskom delu Opšte bolnice koja je u toku", rečeno je iz ove ustanove za Danas online.

Načelnik Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku u ZC Vranje Nebojša Milosavljević rekao je da ta služba nije seljena iz postojećih prostorija "zbog zahtevnosti atesta potrebnih za rad svih aparata, kao i zbog nemogućnosti da se jedan deo mamografa koji je neophodan za njegov rad uklopi, uzimajući u obzir specifične uslove u kojima služba funkcioniše za vreme rekonstrukcije".

On je dodao da je ZC Vranje u skrining programu za prevenciju raka dojke, koji realizuje Ministarstvo zdravlja, i da će ova ustanova "vrlo brzo dobiti novi, digitalni i kvalitetniji mamograf".

"Kod nas ne postoji lista čekanja, postoji lista zakazivanja i u odnosu na nju se, u roku od 15 dana svi pregledi završavaju.

Podsećam da je ZC Vranje pre proglašene pandemije imao odziv na skrining raka dojke mamografijom oko 60 odsto, dok se prosek na nivou države kretao od 35 do 45 odsto", rekao je Milosavljević.

Iz vranjskog zdravstva podsećaju da je u periodu od 1. oktobra do 15. novembra 2021. godine "na pokretnom digitalnom mamografu za 45 dana pregledano 2.500 žena iz Pčinjskog okruga".

Po podacima Dnevne bolnice za hemioterapiju Vranje u periodu od 2018. do 2021. zabeleženo je 312 slučajeva karcinoma dojke - 85 u 2018, 78 u 2019, 61 u 2020, a u prethodnoj godini 88.

"Starost bolesnica sa kancerom dojke je 25 do 80 godina života.

Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, izlečenje je moguće u visokom procentu, preko 95 odsto.

Primećeno je da se veliki broj bolesnika javlja u uznapredovaloj fazi bolesti, sa već verifikovanim sekundarnim depozitima, što ide u prilog tezi da je zbog pandemije obim preventivnih pregleda smanjen.

Posle pandemije koronavirusa biće pandemija onkoloških bolesnika", rekli su za Danas iz ZC Vranje.

Najnovije vesti