U Vranju formiran krizni centar za odbranu od svinjske kuge

Zbog pojave afričke kuge svinja u susednoj Bugarskoj, formirani su krizni centri u Vranju, Nišu, Pirotu i Leskovcu, saopštila je u utorak načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da su, konkretno u Pirotskom upravnom okrugu, najpre održani sastanci sa predstavnicima Carine i Uprave granične policije, kao i sa šefom Granične veterinarske inspekcije, te da su "preduzete mere iz njihove nadležnosti".

Obilaziće se veće farme svinja i vlasnicima ukazivati na potrebu pojačane primene biosigurnosnih mera.

Predstavnicima lovačkih udruženja dostavljaće se zahtevi za dostavu popisa lovišta sa divljim svinjama, njihovim brojem, uz obavezu dostavljanja izveštaja posle svakog organizovaog izlaska.

Biće pojačan inspekcijski nadzor nad zelenim pijacama gde ima prometa hrane, odnosno proizvoda od svinjskog mesa.

Virus koji izaziva afričku kugu svinja je izuzetno otporan i može preživeti niske temperature, pa i celu zimu u lešu. Takođe, dugo opstaje i u mesnim prerađevinama. Najteži oblik zaraze je i najkraći, jer svinje uginu pre nego što stignu da ispolje simptome, kao što su visoka temperatura, gubitak apetita, drhtavica, poremećaj u disanju i kašljanje. Bolest se ne leči, niti postoji vakcina. Jedina mera kontrole i sprečavanja širenja bolesti je uklanjanje obolelih jedinki i na bolest sumnjivih životinja. Virus ne prelazi sa svinja na ljude.

Kakva je situacija u Pirotskom okrugu možete pogledati u video materijalu ispod ovog teksta (VIDEO: Pirotske vesti).

Najnovije vesti