U Vranju dočekane mošti ruskih svetitelja

U Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju u utorak 27. novembra dočekan je kovčeg sa časnim moštima Rostovsko-Jaroslavskih svetitelja iz Spaso-Jakovljevskog manastira, u gradu Rostovu u Ruskoj Federaciji.

Mošti su, na ulazu u Saborni hram, episkopu vranjskom Pahomiju predali visokoprepodobni arhimandrit Metodije (Marković), starešina Sabornog hrama u Vranju, i prepodobni monah Valentin, iz Spaso-Jakovljevske obitelji, koji prati i čuva mošti u vreme njihovog boravka u Srbiji.

Nakon unosa moštiju u hram, episkop Pahomije pročitao je Akatist Ruskim svetiteljima, a zatim su se vernici poklanjali i celivali mošti, dok je služena večernja služba.

Mošti svetitelja, koje u Srbiji borave sa blagoslovom patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila i patrijarha srpskog Irineja, a prethodno su boravile u Eparhiji banatskoj, u periodu od 27. novembra do 20. decembra ove godine biće izlagane na području Pravoslavne eparhije vranjske.

Najpre u Vranju, potom u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, Trgovištu, Bujanovcu, Preševu, Vranjskoj Banji, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bosilegradu - saopšteno je iz eparhije.

OBELEŽEN I POČETAK BOŽIĆNOG POSTA

Povodom svečanog dočeka moštiju, a i povodom početka četrdesetodnevnog Božićnog posta, članice Kola srpskih sestara "Prepodobna Anastasija", pri Svepravoslavnom Društvu "Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski", u sali Crkvene opštine Vranje priredile su za sve prisutne trpezu ljubavi. Članovi folklorne i pevačke sekcije Svepravoslavnog Društva na čelu sa prezviterom Milicom Kostić priredili su prigodan kulturno-umetnički program.

U kovčegu se, kako se objašnjava, nalaze mošti niza svetitelja.

- Najpre Svetog blagovernog velikog kneza Aleksandra Nevskog, Prepodobnog Sergija, igumana Radonješkog i čudotvorca sve Rusije, Prepodobnog Kornelija Pereslavskog, Prepodobnog Danila Pereslavskog, Prepodobnog Nikite, stolpnika Pereslavskog, blagovernog kneza Vasilija Jaroslavskog, blagovernog kneza Andreja Smolenskog, Pereslavskog čudotvorca.

Kao i mošti Svetog Jakova, episkopa Rostovskog, blagovernog kneza Romana Ugličeskog, Svetog Isaije, episkopa Rostovskog, Svetog Ignjatija, episkopa Rostovskog, Svetog Ignjatija, episkopa Kavkaskog (Brjančaninov), blagovernog kneza Konstantina Jaroslavskog, Svetog mučenika Agatangela, mitropolita Jaroslavskog, Prepodobnog Avramija, Rostovskog čudotvorca, Svetog Dimitrija, mitropolita Rostovskog, Strastoterpca Jovana Čepolosova i blagovernih kneževa Teodora, Davida i Konstantina - navodi se u saopštenju Eparhije vranjske.

Raspored boravka moštiju iz Rusije u Eparhiji vranjskoj

- 27. novembar – 3. decembar – Saborni hram u Vranju

- 3 – 5. decembar – crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Sobini

- 5 – 6. decembar – manastir Svetog Prohora Pčinjskog

- 6 – 8. decembar – crkva Svetog Nikole Trgovište

- 8 – 10. decembar – crkva Sv. apostola Petra i Pavla Bujanovac

- 10 – 11. decembar – crkva Sv. Dimitrija Preševo

- 11 - 12. decembar – crkva Sv. proroka Ilije Vranjska Banja

- 12 – 14. decembar – crkva Svetog kneza Lazara Vladičin Han

- 14 - 16. decembar – crkva Svetog Georgija Surdulica

- 16 – 18. decembar – crkva Rođenja Presvete Bogorodice Bosilegrad,

- 18 – 20. decembar – manastir Svetog Nikole u Vranju.

Najnovije vesti