U Vranjskoj Banji u doba korone veći broj noćenja nego lane

Vranje - Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je turistički promet u junu tek na polovini vrednosti u odnosu na isti mesec 2019 godine, ali da je Vranjska Banja jedna od destinacija koja čak pokazuje značajan rast broja noćenja turista u odnosu na prethodnu godinu.

Uz Banju kraj Vranja tu još spadaju Palić i Stara planina.

Vranjska Banja je u junu imala 181 turistu i po tom pokazatelju je na četrnaestom mestu od 20 navedenih banja u Srbiji.

Prednjači Vrnjačka Banja sa blizu 24.000 turista u junu.

Najmanju posetu imali su Selters sa 4, Mataruška sa 10 i Niška banja sa samo 11 turista.

U polugodišnjem periodu 2020. Vranjsku Banju su posetila 763 turista koji su ostvarili 7.377 noćenja.

Imajući u vidu da je grana turizma i ugostiteljstva posebno pogođena usled ograničenja putovanja, važno je pratiti kako i da li se stanje menja u ovoj oblasti.

Prema dostupnim podacima RZS-a u junu se stanje u turizmu popravilo u odnosu na maj.

Turistički promet u junu tek je na polovini vrednosti u odnosu na isti mesec prethodne godine.

To je i dalje ogroman pad, ali je mnogo bolje nego što je to bio slučaj u maju sa prometom od tek 17 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovaj rast prometa prvenstveno je posledica dolaska domaćih turista, a ne stranih, što je razumljivo imajući u vidu postojeće restrikcije u putovanju.

Dok stranaca ima mnogo manje, naši sugrađani su morali da se prvenstveno okrenu domaćim destinacijama umesto inostranstvu.

Broj noćenja stranih turista tek je 15 procenata nivoa iz prethodne godine, a broj noćenja domaćih je na 82 odsto.

Međutim, kako je udeo stranih turista veoma značajan u ukupnom prometu turističke grane, ovo znači da je ukupan broj ostvarenih noćenja tek 57 odsto nivoa iz 2019.

Ovo ne znači da su sve destinacije podjednako pogođene.

Najgore su prošli veći gradovi – Beograd i Novi Sad, koji su bili okrenuti ne samo običnim turistima, već i ljudima koji su putovali zbog posla – od poslovnih sajmova i kongresa do pojedinačnih poslovnih putovanja.

Broj noćenja turista u Beogradu iznosi 21 odsto nivoa iz juna prethodne godine, u Novom Sadu 27 procenata, dok je u planinskim mestima 78 odsto, a u banjama 80.

Za očekivati je da se ovakvo stanje nastavi imajući u vidu ograničenja u kretanju koja važe za građane Srbije: najveći broj naših sugrađana će ipak silom prilika morati da letuje u Srbiji.

To znači povećanje prometa na planinama i u banjama, ali se ovo ne može očekivati u slučaju Beograda i Novog Sada koji imaju drugačiju ciljnu grupu kao primarnu – poslovne ljude.

Ovde sada imamo pojavu dualnog tržišta u turističkom sektoru: banje i planine će imati nešto lošiju godinu, ali će zato najveći deo gubitka prometa sa početka godine i zbog manjka inostranih turista uspeti da nadomeste većim brojem domaćih turista tokom leta.

A to je nešto čemu se hoteli iz Beograda i Novog Sada ne mogu nadati.

Najnovije vesti