U utorak na BPD: Naš razred - o dobru i zlu, o čoveku i nečoveku

Naš razred (Tadeuš Slobođanek, režija, adaptacija i izbor muzike Tatjana Mandić Rigonat)
Narodno pozorište Beograd

Glumci ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu odigraće u utorak od 20 sati predstavu Naš razred, treće takmičarske večeri 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Komad je po tekstu Tadeuša Slobođaneka postavila Tatjana Mandić Rigonat, koja osim režije potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike.

Kako Rigonat navodi, ostvarenje Naš razred, istorija u XIV časova, prati sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka
i Jevreja, kroz decenije 20. i 21. veka.

"Drama je fikcija iako inspirisana konkretnim događajem, zločinom istrebljenja Jevreja u mestu Jedvabne 10. jula 1941. koji su počinili Poljaci, a za to optužili Nemce.

Ona je snažan umetnički oblik velike lepote i snage, snažan poziv da preispitujemo savest, da razmišljamo o krivici i odgovornosti o Našem razredu.

U predstavi je mlada glumačka podela.

Današnje, mlade generacije nisu odgovorne za zločine počinjene u prošlosti u naše ime.

Ali, svaki čovek jeste odgovoran za to kako se odnosi prema zločinu, i prema prošlosti koja očigledno nije prošlost nego živa rana koja ne može da zaraste dok god se istina proganja, beži se od nje ili se negira.

Ko daje dozvolu za ubijanje, progon i uništenje Drugog, ko daje dozvolu da se manipuliše istinom, kako se kreira figura neprijatelja, kako rađa mržnja, šta je herojstvo, i još niz pitanja koja se tiču savesti, slobode, odgovornosti i krivice postavlja Naš razred.

O dobru i zlu, o onda i sada, o čoveku i nečoveku", citat je iz festivalskog kataloga.

Glumačka podela

Nina Nešković - Zoha
Suzana Lukić - Rahelka/Marijana
Jelena Blagojević - Dora
Vučić Perović - Rišek
Nedim Nezirović - Vladek
Petar Strugar - Zigmunt
Danilo Lončarević - Henjek
Dragan Sekulić - Jakub Hac
Dušan Matejić - Abram
Jovan Jovanovć - Menahem

Ova predstava traje dva sata.

Premijeru je imala 9. aprila ove godine na sceni Raša Plaović u nacionalnom teatru.

Scenograf je Branko Hojnik, kostimografkinja Ivana Vasić, kompozitorka Irena Dragović, dok je za scenski pokret zadužen Igor Koruga.

O rediteljki

Tatjana Mandić Rigonat je rediteljka, pesnikinja, autorka dramatizacija i adaptacija. Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača. Članica je ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Njene predstave nagrađivane su na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima, kao i glumci koji igraju u njima. Za režiju predstave Naš razred dobila je prestižnu bijenalnu nagradu Ljubomir Muci Draškić. Dramatizovala je romane: Lolita, V. Nabokova, Zli dusi, F. M. Dostojevskog, Mrtve duše, N. V. Gogolja, Dabogda te majka rodila, V. Rudan, kao i priče Čarlsa Bukovskog, Đavo je bio vruć. Objavila je tri zbirke pesama: Kaži mi ko sam (2022), Iz života ptica (2002.), Misterija srećnog kontrabasa (1994). Selektorka je Međunarodnog festivala mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu.

Narodno pozorište u Beogradu je jedna od najstarijih kulturno-umetničkih institucija u Srbiji.

Prvi pokušaji da glavni grad Kneževine Srbije dobije stalni profesionalni teatar datiraju još iz četrdesetih godina 19. veka.

Odluku o izgradnji pozorišta, doneo je srpski knez Mihailo Obrenović.

Osnovano je 13. jula 1868.

Tokom više od 150 godina svog postojanja, Narodno pozorište u Beogradu ne samo da je utemeljilo pozorišnu umetnost u Beogradu i Srbiji, nego je i dalo doprinos od neprocenjivog značaja srpskoj kulturi uopšte.

Najnovije vesti