U Trsteniku otvorena izložba vranjskih slikara

Izložbom "Umetnici Vranjanci", koja predstavlja izbor slika iz likovne zbirke Narodnog muzeja Vranje, vranjski likovni umetnici predstavili su se u petak uveče publici u Trsteniku.

Izložba je otvorena u likovnoj sali Doma kulture i to je, nakon Leskovca, gde je u Galeriji Narodnog muzeja gostovala izložba iz vranjskog Muzeja "Bijenale 2017" u maju, drugo slično predstavljanje likovnih stvaraoca iz Vranja u ovoj godini.

Do najnovije izložbe došlo je zahvaljujući saradnji ustanova kulture Vranja, Leskovca i Trstenika.

Narodni muzej u Vranju ima šta da ponudi za likovne izložbe, jer svoju zbirku savremene umetnosti stalno dopunjuje delima sa tekućih izložbi, iz ateljea umetnika, od privatnih vlasnika, poklonom ili otkupom.

Na početku rada Galerije Narodnog muzeja, posle 1995. godine, pomoć u otkupu umetničkih dela pružalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Tako je otkupljeno delo "Soba" Zorana Mihajlovića sa Novogodišnjeg salona, "Sibila" Tomislava Petrovića, "Akt" Radislava Trkulje sa Borine nedelje 1997, "Tango ljubavi" Vesne Pantelić i "Polet" Dragana Cvetkovića, sa njihovih samostalnih izložbi i dr.

Dejan Traković Deks, Ljiljana Strize Trajković, akademski slikari i Vladimir Ilić, diplomirani grafički dizajner, članovi grupe "Folk-FOLC Fund for Local Communicatio" iz Vranja, predstavili su se prošle godine ljubiteljima umetnosti u Trsteniku.

Posle pauze od deset godina, sredstvima dodeljenim na konkursu raspisanom od strane grada, kao i od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2015/16. otkupljeno je deset dela: Momčila Antića - Klinčara, Ljubinka Đorđevića Tornika (1924-1999), umetnika iz Vranja, Dragana Zdravkovića, Koste Bunuševca, Željke Momirov, Miloša Đorđevića, Miloša Tomića, umetnika iz Beograda.

U zbirci u Galeriji nalaze se dela Miodraga Miće Popovića, Aleksandra Lukovića, Siniše Vukovića, Momčila Antonovića, Vere Božičković Popović, Velizara Krstića, Milana Blanuše i dr, kao i dela značajna za lokalnu likovnu scenu.

Od 184 dela na početku rada, danas odeljenje istorije umetnosti, u zbirci savremene umetnosti, ima 1.317 dela.

Oko 500 pripada legatu Zorana Stošića Vranjskog, umetnika iz Vranja koji živi i radi u Somboru, koji po ugovoru sklopljenom 1992. godine svake godine svom rodnom gradu poklanja po deset svojih dela.

Od 2003. godine zbirka je bogatija za 12 dela Milice Dinić (1922-1999), slikarke iz Beograda a poreklom iz Vranja. Dela su poklon slikarkine sestre.

Od 2010. godine, fond zbirke savremene umetnosti je bogatiji za 127 dela nastalih na "Koloniji Prohor Pčinjski 1974 - 1990" i 175 dela sa "Likovne kolonije Vranje 2002 - 2013", preuzetih od Narodnog univerziteta Vranje zbog adekvatnijih uslova čuvanja i stručne obrade.

Umetnici koji koriste atelje u vlasništvu grada su, po ugovoru o zakupu ateljea, do 2014. godine poklonili Muzeju 161 delo.

Sa tekućih izložbi organizovanih u periodu 1996 - 2016. godine za zbirku je otkupljeno 37 a poklonjeno 94 dela.

Najnovije vesti