U sredu u Vranju otvaranje izložbe Atelje Paje Jovanovića

Izložba pod nazivom "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića", koju je pripremio Muzej grada Beograda, biće otvorena u sredu uveče u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Na otvaranju će govoriti gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković i istoričar umetnosti, kustos Muzeja grada Beograda Isidora Savić.

Izložba je posvćena oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine.

Vranjanci će moći da pogledaju Jovanovićeve slike, crteže, skice, lične predmete i slikarske rekvizite koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču.

Među slikama je i "Krunisanje cara Dušana", brojni Pajini portreti, a među ličnim predmetima je alat, četke i palete koje je umetnik koristio.

PROFIL

Pavle Paja Jovanović (Vršac 1859 — Beč 1957) bio JE jedan od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma. Najbliži mu je po mnogo čemu slikar Uroš Predić, iako su bili takmaci na umetničkom polju. Obojica su bili učeni realisti, sa tom razlikom što je Jovanović negovao svojstven "idealistički" realizam. Ubraja se Jovanović među 100 najznamenitijih Srba. Zahvaljujući izuzetno bogatom opusu, a naročito delima sa temama iz narodnog života i istorije, snažno je i široko uticao na likovno obrazovanje, kulturu, ali i na rodoljublje naroda.

Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka.

- Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena.

Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrucija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta.

Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji.

Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere - navodi se u najavi izložbe.

Izložba je do sada gostovala u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, u Spomen-muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu i u Narodnom muzeju Čačak.

Otvaranje izložbe, čiji su organizatori grad Vranje i Narodni muzej, zakazano je za 19 sati.

Posle Vranja seli se u Herceg Novi.

Najnovije vesti