U sredu izložba Ane Cvejić u GNM: Čovek bez maske je go

Izložba Ane Cvejić, diplomirane slikarke iz Bveograda, biće otvorena u sredu 31. jula u 20 časova u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, saopšteno je iz ove ustanove.

Izložba nosi naziv "Novi svetski poredak" i, kako navodi auroka, predstavlja "satirični prikaz vremena u kome stvara, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom i prirodnom".

- Moji radovi ne treba da prikažu suptilnu igri svetla, senke i nagoveštaja; oni se otvoreno keze u lice vremena i govore sami za sebe.

Kao karikaure ili pseudo-plakati oni viču, cere se, podsmevaju se, opominju, oni su omen posmatraču; ako istorija ima tendeciju da se ciklično ponavlja u određenim vremenskim intervalima, onda nam je budućnost već zapisana, tu je, samo je treba videti na licima ispod maske - navodi Cvejićeva u promo tekstu za ovu izložbu.

Zanima je lice - veliki večiti kalendar istorije - od pračoveka do savremenog androgenog čovekolikog robota.

- Inspiracija, ogledalo, misterija, dekoder najtananije životne sile koja nije ništa drugo do esencija emocija.

U ovoj seriji crteža - slika, kombinovane tehnike velikog formata, pod provokativnim nazivom "Novi svetski poredak", želela sam da se izborim sa dešifrovanjem emocija modernog čoveka u vremenu tehnološke, birokratske i holivudizovane realnosti.

Pokušavajući da hrabro uđem u sve aspekte ljudske podsvesti, psihološki nadograđujem tu nepoznanicu svojim viđenjem lažne estetike koju je čovek sadašnjice sveo na odbrambeni mehanizam, sredstvo do cilja i kopiju kičastog kvazi realizma.

Lica koja cratam su groteskna, ali ništa manje od čovekove emocije koju kriju ili otkrivaju.

Ja se ne plašim reakcija, naprotiv, pokušavam da provociram reakciju posmatrača u nadi da ću makar na taj način otkriti pravo lice iza svoje maske, jer u sadašnjosti maska je imperativ, čovek bez maske je go i u nemilosti socolioških, kulturnih i političkih postulata - navodi Cvejićeva.

PROFIL

Ana Cvejić rođena je Beograđanka. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2012. godine, na odseku za slikarstvo. Od 2013. godine član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), u statusu samostalnog umetnika. Imala je dvadesetak samostalnih izložbi. Izlagala je u Beogradu i širom Srbije, kao i u Amsterdamu, Abu Dabiju. Od 2009. do 2015. godine pojavila se sa svojim radovima na preko sto grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na šest slikarskih kolonija. Godine 2013. osvojila je nagradu za akvarel na "XIX Izložbi akvarela" u Šapcu, a 2014. bila jedan od 40 finalista predstavljenih na izložbi "Art Revolution Taipei" u Tajvanu.

Najnovije vesti