U srednje škole u Bujanovcu upisana dva odeljenja manje

Srednja škola Sveti Sava u Bujanovcu, u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku, te albanska "Sezai Suroi", u novu školsku godinu upisale su po jedno odeljenje manje.

Prva je sa prošlogodišnja 124 nova srednjoškolca u pet odeljenja pala na 95 učenika i odeljenje manje.

Druga je upisala 230 prvaka u ukupno osam odeljenja, što je 25 đaka manje nego 2018. godine.

Direktori obe škola, Biserka Jović i Zejni Fejzulahu, izjavili su za Bujanovačke da broj novoupisanih još uvek nije konačan, da su moguća i povećanja, ali i umanjenja broja učenika u zavisnosti od afiniteta samih đaka i njihovog konačnog izbora o nastavku školovanja.

Jovićeva je prvog dana nove školske godine navela da "Sveti Sava" ima ukupno 402 đaka, dok nastavu u drugoj školi pohađa nešto više od 930 srednjoškolaca.

ŠTRAJK I DVOJEZIČNI DNEVNICI

U obe škole je, kako nam je rečeno, stanje redovno, uz po koju ne baš redovnu okolnost. U školi Sveti Sava deo profesora štrajkuje i časovi su skraćeni na 30 minuta.

- Štrajkuju samo članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, i to ne svi. Ovo je štrajk upozorenja i već od sutra će ovi zaposleni raditi po ustaljenom rasporedu, odnosno držati "pune" časove - rekla je direktorka Jović.

Škola Sezai Suroi ima problem tehničke prirode, jer joj nedostaju dvojezični dnevnici.

- Dobili smo objašnjenje da su dnevnici u pripremi i očekujemo da ih dobijemo za oko mesec dana. Ovo neće ometati nastavu, jer ćemo naći prelazno rešenje dok ne stignu - rekao je Fejzulahu.

Najnovije vesti