U petak zaseda Krizni štab, da li će biti popuštanja mera

Vranje - Sednica Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa zakazana je za petak u osam časova i na njoj bi trebalo da se razmatra da li će doći do relaksiranja postojećih mera, prevenstveno onih koje se odnose na rad tržnih centara.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da ona skoro svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Znam šta je njihov stav – a to je da još nije vreme za popuštanje mera, jer nam ide dobro, ali to ne bi trebalo sada da se ugrozi.

Brojevi padaju, procenti su bolji i to je rezultat donekle mera, ali u velikoj meri vakcinacije.

Videćemo šta će biti odluke - navela je Brnabić.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je ranije tokom ove nedelje da se nakon dve nedelje zatvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata “vrlo jasno vidi delovanje mera” i usporavanje i pad broja zaraženih, ali da “mora da se kaže da je situacija i dalje vanredna”.

Kon je naveo da je „medicinski deo Kriznog štaba kočničar za popuštanje mera u ovom trenutku“, kao i da bi „bilo tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja“.

On je rekao da mere ne mogu da se ublažavaju dok su kovid bolnice pune i da „moramo da vidimo jasno da se povećava otpust“.

- Vakcina ekstremno dobro radi u Beogradu - rekao je Kon i precizirao da se usporavanje i pad broja zaraženih koronavirusom naročito vidi u glavnom gradu gde je više od 34 posto punoletnog stanovništva vakcinisano.

U ponedeljak su na snagu stupile nove, blaže mere, pa su ugostitelji otvorili bašte sa 50 odsto kapaciteta, a razmak između stolova mora da bude dva metra.

Bašte mogu da rade do 22 sata, a svim restoranima i kafićima je omogućena šalterska prodaja 24 sata.

I dalje nije dozvoljen rad objektima koji nemaju baštu, kao ni tržnim centrima, pa se očekuje da bi to moglo da bude jedno od ključnih pitanja današanje sednice.

Pojedini mediji preneli su da bi moglo da se razgovara i o tome da li da se i učenici vrate u školske klupe.

Najnovije vesti