U nedelju peti Vlasinski triatlon

Peti "Vlasinski triatlon samoprevazilaženja" održaće se na Vlasinskom jezeru u nedelju 28. jula, a prema najavama organizatora sastaće se od četiri trke.

Prva je Olimpijski triatlon (plivanje 1.500 m, bicikl 40 km, trčanje 10 km (Prvenstvo Srbije); druga Sprint triatlon (plivanje 750 m, bicikl 20 km, trčanje 5 km (Kup Srbije); Super sprint triatlon (12 - 15 god, podrazumeva 400m plivanja, 10km bicikla i 2,5 km trčanja) i Super kid triatlon (11 god i mlađi, 200 m plivanja, 5 km bicikla i 1,2 km trčanja).

Start svih trka biće u isto vreme (10 časova), na plaži ispred Hotela Vlasina.

- Vlasina je jedan od najlepših predela Srbije sa predivnom netaknutom prirodom i kristalno bistim jezerom koje se nalazi za 1.200m nadmorske visine.

Temperatura vode u julu i avgusta iznosi 21 do 23 stepeni Celzijusa.

Od ove godine odlukom Srpske triatlonske unije takmičarima je dozvoljeno korišćenje odela za plivanje ispod 24 stepena.

Biciklistička i trkačka staza sve vreme prolaze u neposrednoj blizini jezera, na savršenoj asfaltnoj podlozi i sa predivnim pogledom.

Staza je valovita.

Dužine krugova su: plivanje 750 m, bicikl 5 km, trčanje 2,5 km - piše u zvaničnom pozivu za ovo takmičenje.

TRIATLON

Triatlon je multisportska disciplina koje u sebi sadrži tri različite discipline: plivanje, biciklizam i trčanje. Takmičar mora tokom trke preći unapred zadane deonice plivajući, vozeći bicikl, odnosno trčeći prema unapred zadanom rasporedu. Naziv je grčkog porekla od treis (tri) i athlos (takmičenje). Iako postoji više varijacija sporta najčešći oblik obuhvata plivanje, vožnju bicikla i trčanje na različitim udaljenostima. Triatlonci se takmiče za najbrži ukupni završetak kursa, uključujući vremenski prelaz između tri trke. Postoji prelazna oblast u kojoj sportisti menjaju opremu neophodnu na različitim segmentima trke. Tu dolazi do prelaza sa plivanja na vožnju bicikla i sa vožnje bicikla na trčanje. Ova područja se koriste za skladištenje bicikla, odeće i bilo koje druge dodatne opreme potrebne za sledeću fazu trke. Prelazak sa plivanja na vožnju bicikla se naziva T1, a između vožnje bicikla i trčanja se naziva T2. Ukupno vreme takmičenja za trku uključuje vreme provedeno u T1 i T2. Područja tranzicije variraju u zavisnosti od očekivanog broja učesnika. Pored toga, ove oblasti obezbeđuju socijalni štab pre trke. Priroda sporta ima fokus na upornoj i često periodizovanoj obuci u svakoj od tri discipline, kao i na kombinaciji treninga i sticanja opšte kondicije. Prvo triatlonsko takmičenje je održano 1977. godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih marinaca. Iz godine u godinu broj takmičara se povećavao a takođe i broj takmičenja. Širom sveta su osnivani nacionalni savezi da bi 1989. godine bila osnovana Svetska triatlonska unija (ITU) na inicijativu MOK-a. Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.

(Wikipedia)

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...