U Manastiru Sveti Nikola služena sveta liturgija povodom Krstovdana

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja Vozdviženje Časnog Krsta, u hilandarskom metohu iz XIV veka, manastiru Svetog Nikole u Vranju, Svetu liturgiju služio je episkop vranjski Pahomije, uz sasluženje Arhimandrita Metodija (Markovića), namesnika svetonikolske obitelji i starešine Sabornog hrama u Vranju, protojereja-stavrofora Stanisava Petruševića, sekretara Episkopa vranjskog, protojereja Siniše Piljanovića, protojereja Miodraga Dankovića, sveštenika u penziji, jereja Vedrana Kostića, vojnog sveštenika i đakona Micka Mickovića.

Na početku Svete liturgije, u čin ipođakona, episkop Pahomije rukoproizveo je čteca Nenada Zečevića, pomoćnika vojnog sveštenika i starijeg vodnika pri 4. brigadi Kopnene vojske Srbije, a u toku liturgije u čin đakona episkop je rukopoložio ipođakona Dalibora Jovića, iz Donjeg Neradovca.

Prazničnu radost, pored rukopoloženja, uveličali su svojim umilnim pojanjem i učenici veronauke iz Osnovne škole Vuk Karadžić u Vranju.

Episkop Pahomije sa sveštenstvom obavio je svečani čin osvećenja Svetonikolskog izvora i Krstovdanske vodice.

Uređenje Svetonikolskog izvora delo je ruku sveštenika Dobrena Požareva iz Temerina.

Osvećenu vodu na ovom izvoru, svi poklonici ove svetinje, moći će svakodnevno zahvatati i nositi svojim domovima, za svoje i zdravlje bližnjih.

Prisutnim vernicima, koji su se na ovaj sveti i prelep od Boga dat dan sabrali u velikom broju, Episkop Pahomije obratio se besedom, a priređena je i trpeza ljubavi.

Duhovnu radost praznika i događaja, sa episkopom vranjskim, sveštenstvom, monaštvom i verujućim narodom, podelio je i brigadni general Slobodan Stopa, komandant 4. brigade Kopnene vojske sa saradnicima.

Najnovije vesti