U Gumoplastici otvoren stečajni postupak

U bujanovačkom preduzeću Gumoplastika otvoren je stečajni postupak, potvrdila je za Vranje News sudija Privrednog suda u Leskovcu Tijana Momčilović.

- Usvaja se predlog predlagača Republike Srbije - Ministarstva privrede o pokretanju stečajnog postupka i otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Gumoplastika d.o.o. Bujanovac.

Stečajni razlog je postojanje trajne nesposobnosti plaćanja - piše u rešenju Privrednog suda u Leskovcu.

Za stečajnog upravnika postavljena je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika iz Beograda.

Sud je pozvao poverioce da u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u listu "Službeni glasnik RS" prijave leskovačkom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema Gumoplastici.

Pozvani su rešenjem suda i dužnici da "odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi".

Ispitno ročište zakazano je za 12. septembar ove godine, a tzv. prvo poverilačko ročište za 18. april.

Statutarni zastupnik dužnika moraće u najskorije vreme, kada stečajni upravnik to odredi, da preda pečate, dokumentaciju i svu pokretnu i nepokretnu imovinu preduzeća, kao i poslovni prostor na dalje čuvanje i upravljanje.

Bez privatizacije do roka

Predlog za otvaranje stečajnog postupka podnelo Ministarstvo privrede kojeg zastupa Odeljenje državnog javnog pravobranilaštva u Leskovcu. Iz Ministarstva su, ilustrujući razloge za ovaj predlog, naveli da je u konkretnom slučaju "kod stečajnog dužnika nastupila trajna nesposobnost plaćanja, tj. neprekidna blokada počev od 9. maja 2018. godine" koja je na dan podnošenja preloga iznosila 8,4 miliona dinara.Iz Ministasrtva su kao dodatni razlog naveli i to da "stečajni dužnik nije privatizovan do roka predviđenog zakonom", jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Ministarstvo je kao predujam za troškove vođenja stečajnog postupka moralo da uplati 200.000 dinara Privrednom sudu.

Rešenjem o pokretanju prethodnog stečajnog postupka u februaru zabranjeno je raspolaganje imovinom Gumoplastike bez prethodno pribavljene saglasnosti stečajnog sudije ili privremenog stečajnog upravnika.

Merama je tada zabranjeno izvršenje i isplata sa računa stečajnog dužnika bez saglasnosti napred pomenutih, a takođe i sprovođenje izvršenja prema Gumoplastici, uključujući i zabranu ili privremeno odlaganje koje se odnosi na ostvarivanje prava tzv. razlučnih i založnih poverilaca.

Ristić: Stečaj smo u neku ruku priželjkivali

Predsednik sindikata Nezavisnost u Gumoplastici Slavoljub Ristić izjavio je za Vranje News da je radnicima "bilo stalo da se reši konačan status preduzeća, makar to bio i onaj najgori ishod - stečaj".

- Sada ćemo neko vreme imati pravo na finansijsku nadoknadu preko Tržišta rada, a posle će se svako snalaziti kako zna i ume - kaže Ristić.

Preduzeće Gumoplastika nalazilo se do nedavno u nadležnosti Ministarstva privrede.

Nekada uspešna firma za proizvodnju gornjih delova obuće, kao i većina sličnih na jugu Srbije, zapala je u finansijske poteškoće i obustavila proizvodnju.

Većina od 68 zaposlenih u ovoj firmi iz pogona u selu Klenike štrajkovalo je od kraja 2017, čak i glađu, tražeći smenu direktora Srboljuba Dimitrijevića, kao i da im država, kao većinski vlasnik, omogući socijalni program.

Gumoplastika je iz višegodišnjeg stečaja izašla avgusta 2015. godine.

Zahtev za privatizaciju Gumoplastike podnet je još juna prošle godine, a Vlada Srbije je u septembru 2017. odlučila da u ovoj firmi pokrene privatizaciju.

Ministarstvo privrede je oktobra prošle godine raspisalo javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda o zainteresovanosti za kupovinu, ali od toga nije bilo ništa.

Najnovije vesti