U Gradsku biblioteku stiglo 320 knjiga sa sajma, očekuje se još toliko

U Gradsku biblioteku Bora Stanković stiglo je 320 knjiga koje je ova ustanova naručila na poslednjem Sajmu knjiga u oktobru.

Prema rečima direktora biblioteke Zorana Najdića knjižni fond bi do kraja godine trebalo da bude uvećan za još toliko naslova.

- Stigla nam je polovina naručenih knjiga, uglavnom se radi o izdanjima "Lagune".

Trudimo se da, kao i svake godine u ovom periodu, ponudimo čitaocima nova izdanja i da budemo aktuelni - rekao je Najdić u izjavi za Vranje News.

On je dodao da se, u vreme dok je trajao upis u biblioteku po povlaščenoj ceni tokom oktobra (mesec knjige), u biblioteku učlanilo 750 novih članova na pozajmnom i dečjem odeljenju.

Neki od novih naslova već su u rukama čitalaca, jer su odavno rezervisani.

Među njima su novonabavljene knjige Haleda Hoseinija (Molitva moru), Paola Koelja (Hipi), Sofi Kinsele (Iznenadi me), Samante Veran (Moja francuska porodica), Dafne di Morije (Rebeka), Harlana Kobena (Ne odustaj), Tonija Parsonsa (Devojka u plamenu), Džejmsa Patersona (Ubiti Aleksa Krosa, Unakrsna vatra), Patriše Kornvel (Muva), Ejmora Toulsa (Džentlmen u Moskvi)...

Kao i knjige domaćih pisaca među kojima su najtraženiji Vladimir Arsenijević (Ka granici), Dragan Velikić (Bratstvo po mrlji) Mirjana Bobić Mojsilović (Muška azbuka), Isidora Bjelice (Škola za anđele), Jelena Bačić Alimpić (Kofer iz Berlina), Vanja Bulić (Dušanova kletva), Nenad Novak Stefanović (Jedno ubistvo u patrijaršiji) i mnogi drugi.

Reč je o uglavnom o najčitanijim piscima u vranjskoj biblioteci.

Biblioteka Bora Stanković ima više od 150.000 knjiga, veliki broj časopisa, fotodokumenata, spisa, kolekcija filmova, muzičkih diskova itd.

Po broju i strukturi knjižnog fonda, stručnom uređenju, smeštaju i kadrovskoj strukturi spada u red razvijenijih narodnih biblioteka u Srbiji.

U svom sastavu ima Dečje i Odeljenje za odrasle, Stručno, Zavičajno i Odeljenje obrade, kao i Američki kutak i Matičnu službu.

Zavičajno odeljenje je deo ustanove koji ima veliki značaj za prikupljanje, sistematizovanje i čuvanje građe
koja se odnosi na Vranje i okolinu.

Raspolaže specifičnom zbirkom od oko 3.600 knjiga.

Biblioteka ima pet ogranaka - u Donjem Vranju, Vranjskoj Banji, Rataju, Vlasu i Vrtogošu.

Sa ovom bibliotekom i bibliotekarima možete komunicirati i preko Interneta, odnosno putem veb-sajta biblioteke www.bibliotekavranje.rs, putem elektronske pošte i Fejsbuka.

BROJKE IZ 2017. GODINE

Knjižni fond Biblioteke Bora Stanković, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, imao je oko 149.000 knjiga (više od 63.500 naslova).

Pretplatom i kupovinom nabavljeno je oko 30 naslova periodike.

U biblioteku je učlanjeno 4.800 novih korisnika.

Na korišćenje je dato oko 40.000 publikacija.

Fond stručnog odeljenja ima 26.000 knjiga.

Najnovije vesti