U Gimnaziji formirana Zadužbina Olge i Nikole J. Dinića

U Gimnaziji Bora Stanković u Vranju formirana je Zadužbina Olge i Nikole J. Dinića, po želji ostavilaca, a na osnovu testamenta iz 1934. godine.

Testator Nikola J. Dinić, inače potpukovnik u penziji iz Vranja, i njegova supruga Olga ostavili su svoju imovinu tada Državnoj realnoj gimnaziji u Vranju.

Po želji ostavioca trebalo je oformiti zadužbinu koja će realizovati sve navedene zahteve od nagrađivanja učenika za najbolji pisani rad povodom dana Svetoga Save, nabaviti knjige za dar dobrim učenicima gimnazije, kao i nagraditi učenike najstarije OŠ u Vranju, brinuti o legatu, kao i za đačke potrebe učenika.

Nakon, 80 godina od testamenta škola je uspela da vrati legat i ispoštuje želju ostavioca koji za cilj ima da se pomažu i nagrađuju učenici Gimnazije.

Formiran je i održan Upravni odbor Zadužbine, koji je pristupio radu i realizaciji navoda iz testamenta.

Formirana je komisija za nagrađivanje i donet je plan o daljim aktivnostima u okviru Zadužbine.

- Veliku zahvalnost dugujemo pojedincima koji su prepoznavali važnost obrazovanja i škole kao institucije od značaja u želji da pomognu učenike i u toj nameri su zaveštali svoju imovinu.

Na nama je da brinemo o legatu, poštujemo želje ostavioca i time doprinosimo zajednici.

Kako smo krenuli u proceduru vraćanja i drugih legata koji su ostavljeni školi, naša misija se nastavlja - izjavila je za Vranje News direktorka Gimnazije i upravitelj Zadužbine Suzana Mišić Stanković.

U petak je u vranjskoj Gimnaziji održana sednica Upravnog odbora zadužbine - legata Gimnazije.

- Konstatovano je da su stvoreni uslovi da Zadužbina počne sa realizacijom programa kako su zadužbinari ostavili.

Dogovoreno je da se nagrade učenici iz Fonda, kao i da se renovira kuća da bismo opravdali zavet naših zadužbinara - rekao je presednik UO Zadužbine Budimir Mihajlović.

Kuća Olge i Nikole J. Dinića nalazi se na uglu ulica Matije Gupca i Narodnog heroja, preko puta zgrade Načelstva u Vranju.

Najnovije vesti