U četvrtak počinje festival u čast Stane Karaminge (PROGRAM)

U četvrtak 21. februara počinje novoustanovljeni festival "Vranjska gradska pesma" koji je posvećen pedesetogodišnjici od smrti čuvene Stane Avramović Karaminge, autorke pesme "Dimitrijo, sine Mitre".

Festivala će trajati dva dana, u četvrtak i petak odnosno 21. i 22. februara.

Prve večeri od 19 časova u sali Doma vojske pozdravnu reč imaće gradonačelnik Slobodan Milenković, a potom je planirano obraćanje potomaka baba Stane - prof. dr Sime Avramovića i lekarke Marina Džikić.

U nastavku programa biće prikazan kraći dokumentarni film o Stani Avramović, a predviđeno je i obraćanje etnomuzikologa Mirjane Drobac, urednice u Muzičkoj produkciji RTS-a, koja će govoriti o gradskoj vranjskoj pesmi.

U muzičkom delu programa nastupiće vokalni solisti iz Vranja Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace i Slobodan Jovanović Cobi, kao i KUD Sevdah.

Drugog dana festivala, u petak 22. februara od 12 sati u koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac učenicima i svim zainteresovanim građanima Mirjana Drobac održaće predavanje o vranjskoj gradskoj pesmi.

U večernjem delu programa od 20 sati u sali Doma vojske predviđen je celovečernji nastup vokalnih solista Vesne Dimić, Slobodana Jovanovića Cobija, Biljane Petković, Tijane Vučković, Branimira Stošića Kaceta, Ivane Tasić i Čede Markovića, uz pratnju orkestra Ljubiše Pavkovića.

Pokrovitelj ovog festivala je Grad Vranje.

Najnovije vesti