U četvrtak otvaranje izložbe o dr Vladanu Đorđeviću

Izložba "Zaboravljeni junak dr Vladan Đorđević" biće otvorena u četvrtak 13. februara u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, povodom Dana državnosti Srbije.

Na otvaranju će, kako je najavljeno, govoriti dr Dejan Antić, docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i recenzent izložbe, Ivana Gruden Milentijević, kustos Narodnog muzeja u Nišu i autor izložbe, i Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Dr Vladan Đorđević je ličnost koja je obeležila poslednje decenije XIX veka u kulturnom i političkom životu Srbije.

Kao državni stipendista završio je studije medicine u Beču, a potom i specijalizaciju hirurgije kao jedan od najboljih studenata čuvenog profesora Bilrota.

Tokom francusko-pruskog rata dr Đorđević je usavršavao hiruršku tehniku i proučavao vojnosanitetsku službu što će mu po povratku u Srbiju mnogo značiti prilikom ustrojstva srpskog vojnog saniteta.

Inicijator je osnivanja mnogih društava i organizacija od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije i Društvo Crvenog krsta Srbije.

U političkoj karijeri ostao je upamćen kao uspešan predsednik beogradske opštine, ministar prosvete i crkvenih pitanja i zastupnik ministra privrede u Vladi Nikole Hristića.

Bio je diplomata u Atini i Carigradu i, konačno, predsednik Vlade.

Pored dela iz istorije medicine dr Vladan Đorđević je pisao pripovetke, romane, istorije, putopisne reportaže, kozerije, kritike, recenzije, nekrologe i drugo.

Ostao je upamćen i kao pokretač i urednik časopisa "Otadžbina", koji je sa prekidima izlazio od 1875. do 1892 godine.

Zbog svih njegovih zasluga Srpska akademija nauka i umetnosti proglasila je 2020. godinu "Godinom akademika Vladana Đorđevića".

Otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak u 18.30 sati.

Najnovije vesti