U četvrtak Nacionalni dan protiv duvana

U Srbiji i Vranju u četvrtak 31. januara biće obeležen Nacionalni dan bez duvana.

Tim povodom u organizaciji Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom i stalnih partnerskih organizacija, Crvenim krstom Vranje, Medicinskom školom dr Izabel Emsli Haton i Zavodom za javno zdravlje Vranje, u četvrtak će u holu Doma zdravlja od 10 časova biti organizovan "Bazar zdravlja".

Građanima će biti dostupni preventivni pregledi koji će podrazumevati merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala, kako bi se skrenula pažnja javnosti na zdravstvene posledice upotrebe duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu.

Obzirom na činjenicu da 34,7 odsto starijih od 15 godina u Srbiji jesu pušači, a da je svaki treći učenik 7. i 8. razreda osnovne škole probao duvanske proizvode i 13 odsto njih su aktivni pušači kao i na veliku izloženost duvanskom dimu školske dece 13-15 godina starosti u porodičnom okruženju Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom i stalnim partnerskim organizacijama pokreće kampanju pod nazivom „Pušenje ili zdravlje“između dva značajna datuma po kalendaru javnog zdravlja - 31. januara, Nacionalnog dana bez duvana, i 31. maja Svetskog dana bez duvana u okviru koje će vršiti edukaciju školske dece koja pohađaju 5. i 6. razred na teritoriji Grada Vranja, uključujući i seoske sredine. Deca će se edukovati o štetnom uticaju duvanskog dima na ljudsko zdravlje, bilo da se radi o aktivnim pušačima ili svima onima koji su u njihovom okruženju i izloženi su štetnom uticaju duvanskog dima.

- Samim tim i na činjenicu da je smanjenje upotrebe duvana jedna od najvažnijih preventivnih mera za očuvanje i unapređenje zdravlja na šta smo se obavezali potpisivanjem Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije 2006. godine sa još 179 zemalja donoseći Strategiju o kontroli duvana.

Ona podrazumeva pravo svakog našeg građanina da živi i radi u sredini bez duvanskog dima; pravo svakog pušača da bude informisan o zdravstvenim posledicama upotrebe duvanskih proizvoda i izlaganju duvanskom dimu; pravo svakog pušača da dobije podršku u odvikavanju od pušenja - navodi se u saopštenju iz Doma zdravlja.

Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom "Zaštitimo se od duvana".

NARGILE I ELEKTRONSKE CIGARETE

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana, ističu se i novi izazovi u kontroli duvana kao što su upotreba nargila i elektronskih cigareta među mladima.

Rezultati istraživanja koje je sprovedeno 2017. godine od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstva zdravlja, među učenicima starosti od 13 do 15 godina na reprezentativnom uzorku svih škola u Srbiji ukazuju na potrebu jačanja multisektorske saradnje u cilju zaštite zdravlja mladih.

Obaveza i odgovornost države da zaštiti zdravlje svojih građana preduzimanjem odgovarajućih zakonskih mera što je i uradila novembra 2010. godine donoseći: Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koji podrazumeva zabranu pušenja na svim radnim,javnim mestima i u javnom saobraćaju i u delu ugostiteljskih objekata ne regulišući upotrebu i izloženost duvanskom dimu u porodičnom okruženju što je ostavljeno na savesti naših građana, a što za posledicu ima sve veći broj kako odraslih tako i školske dece uzrasta od 13-15 godina koja su izložena uticaju duvanskog dima u porodičnom okruženju ali i na mestima gde najčešće izlaze: kafići, klubovi, restorani...

Sve to ukazuje na visoku tolerantnost društva prema upotrebi duvana i na neophodnost izmene zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u delu koji reguliše upotrebu duvanskih proizvoda na mestima gde najveći broj pre svega mladih ljudi boravi kako bismo obezbedili sredinu 100% bez duvanskog dima koja je osnovni preduslov za očuvanje i unapređenje našeg zdravlja.

Najnovije vesti