U Ćoški na proleće počinje izgradnja Naučnog centra Rista Stajić

Vlada Srbije donela je na sednici u četvrtak Odluku o osnivanju Obazovno-naučnog centra "Ćoška - Rista Stajić" u Vranju.

Izgradnja centra u vranjskom izletištu Ćoška najavljena je u februaru ove godine.

Kako je tada objašnjeno iz lokalne samouprave tamo će se izučavati prirodne nauke - fizika, hemija, matematika i astronomija.

Iz Vlade Srbije je obelodanjeno da će ustanova povezivati obrazovanje sa privredom, kao i nacionalnim i lokalnim vlastima i institucijama.

"U uslovima stalno rastućih potreba na tržištu, posebno kada je reč o radnoj snazi, Centar se profiliše kao mesto kontinuiranog razvoja talentovanih učenika osnovnih i srednjih fakulteta u oblasti medicine, hemije, fizike i matematike - navode iz Vlade.

U planu je da se objekat sagradi na više od 8.000 kvadrata, a osim učionica sa kabinetima i laboratorijama zgrada će imati spa-centar, restoran, kafić i smeštaj sa kapacitetom do 150 ležajeva.

Projektovan je po uzoru na Centar izvrsnosti u Tršiću koji je namenjen za društvene nauke.

Radovi bi trebalo da počnu u proleće 2022. godine.

Rista Stajić

Centar će dobiti ime po Risti Stajiću, velikom dobrotvoru koji je novčano pomagao pitomce Amerikanskog vaspitnog doma za srpsku ratnu siročad u Vranju. Pre 1930. godine on je jedinoj osnovnoj školu i Vranju poklonio hektar zemljišta u izletištu Ćoška za odmor i rekreaciju učenika.

Najnovije vesti