Učitelj iz Vranja promovisao novu knjigu edukativnih stripova na Balkanskoj smotri

Miomir MiDej Dejanović, učitelj iz Vranja, kao gost Balkanske smotre strip autora koja je 26. put održana u Leskovcu, predstavio je Leskovčanima novu knjigu đačkih i svojih ličnih edukativnih stripova pod naslovom Čitam te!

U razgovoru za Vranje News Dejanović kaže da je zahvalan Marku Stojanoviću, strip scenaristi i glavnom organizatoru Balkanske smotre, što mu je pružio priliku da pred prisutnima, iz različitih zemalja, progovori o novoj knjizi Čitam te!, koja je nedavno objavljena i koja sadrži Dejanovićeve i đačke edukativne stripove rađene u školi na različite teme.

"Kratko sam se osvrnuo i na knjigu Da ti nacrtam!, u kojoj se nalaze moji i stripovi mojih učenika iz prethodne generacije.

Smatram da je Balkanska smotra pravo mesto za predstavljanje ovih knjiga koje imaju za cilj podsticanje dečjeg stvaralaštva, ali i promovisanje stripa kao moćnog sredstva edukacije i svrsishodnog izvora znanja.

Nadam se da ću sa novom generacijom đaka realizovati još jednu knjigu, pa ćemo time dobiti lepu strip trilogiju", kaže učitelj Dejanović za Vranje news.

On veruje da u rukama veštih učitelja zbirke stripova Čitam te! i Da ti nacrtam! mogu poslužiti kao korisna literatura, kao efikasna nastavna sredstva u radu sa budućim generacijama učenika, jer su one nastale u nastavi, ali su i namenjene nastavi.

Od organizatora Balkanske smotre strip autora Miomir MiDej Dejanović je dobio zahvalnicu za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa, osmi put zaredom.

Svoj boravak u Leskovcu MiDej je iskoristio da tamošnjoj biblioteci daruje nekoliko primeraka nove knjige.

Primerke knjige Čitam te! poklonio je i vranjskoj Biblioteci Bora Stanković, tako da zainteresovani mogu da je pozajmljuju, čitaju i razgledavaju.

U gradskoj biblioteci je čitaocima na raspolaganju i knjiga učeničkih i Miomirovih edukativnih stripova Da ti nacrtam!

Balkanska smotra strip autora u Leskovcu je međunarodnog karaktera i okuplja strip autore i zaljubljenike u devetu umetnost iz celog sveta.

U Leskovačkom kulturnom centru su od 28. do 30. juna upriličena su brojna zanimljiva dešavanja na temu stripa - izložbe, predavanja, javna crtanja, prodaja stripova, promocije aktuelnih strip izdanja.

Profil

Miomir MiDej Dejanović je 28 godina učitelj u vranjskoj OŠ Svetozar Marković. Piše za decu i odrasle, izrađuje kratke obrazovne filmove, crta edukativne stripove i ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva u radu sa đacima. Autor je tri zbirke pesama Slepa raskršća (rok poezija), Dohvatiću zvezdu (za decu), Vatrolov (pesme za dorasle). Dobitnik je priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023. i 2024. godine. Najviše njegovih stripova objavljeno je u novosadskim listovima za decu Neven i Mali Neven. Proglašen je za jednog od najboljih edukatora Srbije (Beograd, 2017). Od novčanog dela nagrade štampao je zbirku dečjih i svojih edukativnih stripova pod naslovom Da ti nacrtam! (2018). Nosilac je priznanja/titule Najbolji nastavnik na prostorima bivše Jugoslavije (dodeljeno mu je na međunarodnoj konferenciji u Skoplju, 2019). Priznanje za altruizam, priznanje za herojsko delo i priznanje za entuzijazam dobio je od Balkanske nastavničke mreže, tokom pandemije (2020). Njegova bogata radna biografija se nalazi u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu (Klet, 2019). Predstavljen je na zvaničnom sajtu grada Vranja, u kategoriji Najbolje iz Vranja i na sajtu predsednika Republike Srbije, u kategoriji Najbolje iz Srbije. Dobitnik je specijalnog priznanja Sveti Sava, za inovacije u oblasti obrazovanja (Vranje, 2021) i najvišeg javnog priznanja grada Vranja 31. januar, za postignute izuzetne rezultate u obrazovno-vaspitnom radu i osavremenjavanje procesa nastave, u konkurenciji zaslužnih pojedinaca i ustanova iz svih društvenih sfera (Vranje, 2023). O njegovom obrazovno-vaspitnom radu je pisao međunarodni časopis K12, koji prati i objavljuje najbolje primere školske prakse širom sveta (2021). Đaci učitelja Miomira Dejanovića osvojili su brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim nadmetanjima. Ekipa učenika, čiji je bio mentor, osvojila je prvo mesto za najbolji dečji kratki film na međunarodnoj smotri dečjeg i nastavničkog stvaralaštva Kreativna čarolija 2016. To je po zvaničnim i važećim merilima najveći uspeh u istoriji vranjske OŠ Svetozar Marković, jer je Smotra bila propisana kalendarom takmičenja Ministarstva prosvete Republike Srbije. Recenzent je radne sveske i udžbenika Svet oko nas za 1. i 2. razred osnovne škole, koji su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Data Status, Beograd, 2022. i 2024). Sve svoje aktivnosti beleži na sajtu https://www.cedejan.com/

Najnovije vesti