Učeniku iz Vranja republička Svetosavska nagrada

Danilo Stamenković, učenik osmog razreda OŠ Branko Radičević u Vranju, jedan je od dobitnika republičke Svetosavske nagrade, potvrđeno je Vranje News-u iz Ministarstva prosvete.

Danilo je prošle godine dobio Nagradu Sveti Sava od Grada Vranja (vidi sliku).

Republička nagrada uručena mu je "za svestranost i osvojene nagrade iz oblasti prirodnih, društvenih nauka, umetnosti i sporta".

"Danilo je poznat po svestranosti i brojnim talentima kojima se ističe.

Osvojio je više od sedamdeset nagrada iz oblasti tehnike i tehnologije, hemije, fizike, srpskog jezika i književnosti, matematike, likovne kulture i sporta.

Poseban talenat za pisanje potvrđen je prvim nagradama iz literarnog stvaralaštva.

Dobitnik je, takođe, specijalne nagrade na likovnom konkursu, kao i na ekipnom takmičenju u košarci", piše u obrazloženju.

"Šaljem poruku zemlji koju volim, da je biram za danas, za sutra, za uvek", kazao je Danilo posle uručenja i dodao da će nastaviti da niže nagrade.

Ministar prosvete Branko Ružić uručio je u Beogradu pojedincima i institucijama Svetosavske nagrade za 2022. godinu za postignute "izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanja obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja".

Nagradu su dobile ukupno 34 institucije i pojedinca, a ministar Ružić je čestitao svim dobitnicima.

Na konkurs je pristiglo 180 prijava.

Konkurs za svetosavske nagrade raspisalo je ranije Ministarstvo prosvete.

Kandidate su mogli da predlože obrazovno-vaspitne ustanove, strukovna udruženja, zajednice škola, univerziteti, naučno-istraživačke ustanove i druga pravna i fizička lica.

Pravo da budu predloženi za dodelu Svetosavske nagrade imali su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti svih nivoa studija, zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, školama sa domom učenika, visokoškolskim ustanovama i ustanovama učeničkog i studentskog standarda, zaposleni u naučno-istraživačkim ustanovama ustanove (predškolske, osnovne i srednje škole, škole sa domom učenika, visokoškolske ustanove, ustanove učeničkog i studentskog standarda, naučno-istraživačke ustanove), stručna društva i zajednice škola, autori stručnih i naučnih dela iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i ostali pojedinci i institucije koji učestvuju u formalnom i neformalnom obrazovanju i svojim angažovanjem doprinose razvoju obrazovanja i vaspitanja (novinari, mediji, privredna društva, izdavačke organizacije, fondovi, zadužbine i drugi).

Najnovije vesti