Učenici veronauke iz Vranja na zlatiborskom Kampu prijateljstva

Učenici veronauke iz Vranja besplatno su boravili u "Kampu prijateljstva", koji se četvrtu godinu zaredom održava na Zlatiboru.

U grupi od 100 učenika iz Vranja bili su đaci veronauke, koji su postigli najbolje rezultate na eparhijskom takmičenju, kao i učenici nagrađeni na literarnom i likovnom konkursu "Otadžbina i sloboda – prošlost, sadašnjost i budućnost", održanog povodom prve slave Svetih surduličkih mučenika.

U grupi iz Vranja bili su i članovi "Justinove omladine" Svepravoslavnog društva "Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski", kao i učenici koji su ostvarili uspešne rezultate na opštinskim i drugim takmičenjima sa područja Pravoslavne eparhije vranjske iz Trgovišta, Bujanovca, Preševa, Vranja, Surdulice, Vladičinog Hana i Bosilegrada.

Ove godine, sa njima je bila i grupa đaka iz Republike Makedonije (26 učenika iz Kumanova i Kučevišta), koje je predložila Srpska zajednica u Makedoniji.

Na Zlatiboru, učenici su imali razne aktivnosti. Prisustvovali su svetoj liturgiji u zlatiborskom hramu Preobraženja gospodnjeg, obišli su "Dino i Avantura park" na Zlatiboru, kao i bazen Ugostiteljskog objekta "Olimp".

Imali su i posetu manastirima Mileševa i Žiča, posetu Ski-centru "Tornik" i vožnju žičarom, prisustvo Svetoj liturgiji na praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u zlatiborskom hramu, posetu crkvi Svetog Arhangela Gavrila u Čajetini, posetu Muzeju na otvorenom "Staro selo" – Sirogojno i Stopića pećini u Rožanstvu, a međusobno upoznavanje i druženje upotpunjeno je kroz časove veronauke i likovne radionice.

Episkop vranjski Pahomije prisustvovao je svečanoj priredbi povodom završetka "Kampa prijateljstva", na kojoj su se mogli videti plodovi i rezultati višednevnog zajedničkog druženja i zajedničkih aktivnosti, kroz pesmu, igru i recital.

Vladika je, u pratnji delegacije učenika veronauke, posetio opštinu Čajetina i tom prilikom predsedniku Milanu Stamatoviću uručio arhijerejske gramate, u znak zahvalnosti za dugogodišnji trud, zalaganje i ukazano gostoprimstvo.

Đaci su na Zlatiboru boravili u organizaciji Pravoslavne eparhije vranjske i Carske lavre manastira Hilandara.

Najnovije vesti