TV Vranjska plus dobila regionalnu frekvenciju

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) posle skoro godinu dana dodelio je 10 regionalnih televizijskih frekvencija, između ostalog i "Vranjskoj plus", TV kući iz Vranja, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

- Privredno društvo Vranjska plus dobilo je frekvenciju za emitovanje u zoni Besna Kobila.

Televizija je osnovana 2016, a tadašnja vlasnica bila je predsednica Saveta za informisanje vranjskog SNS-a Mirjana Dodić, a potom lokalni funkcioner SNS-a u Vranjskoj Banji Marjan Stošić.

Mediji su pisali da je ta TV povezana sa firmama Bratislava Gašića - konstatovao je UNS u saopštenju.

KRŠENJE KODEKSA I VLASNIŠTVO

- Preduzeću Zona Plus, izdavaču niške televizije TV Zona Plus, Savet REM dodelio je regionalnu frekvenciju u zoni Jasterbac, a ta televizija u vlasništvu je sina Bratislava Gašića, Vladana.

Novosadska TV vlasnica je istoimene televizije koju je 2015. godine privatizovalo preduzeće "Srbija danas", izdavač portala www.srbijadanas.com koji je poznat po višestrukom kršenju novinarskog kodeksa, a koji, uprkos tome dobija novac na lokalnim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata.

Medijskoj kući Radio-televizija Šumadija iz Aranđelovca Savet REM dodelio je regionalnu televizijsku frekvenciju u zoni Rudnik-Crni vrh. UNS je podsetio da je ta medijska kuća dobila najviše novca na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u opštini Aranđelovac, iako joj je račun tada bio blokiran.

Savet REM-a, posle više od trideset sednica, dodelio je sve dozvole, osim nacionalne frekvencije za televiziju, naveo je UNS.

Televizijske dozvole za regionalno emitovanje osim vranjske televizije dobili su SOS kanal plus Beograd, RTV Pančevo, Kopernikus Cable Network iz Niša, Novosadska TV iz Novog Sada, Zona Plus iz Niša, RTV Šumadija iz Aranđelovca i Udruženje za informisanje "Rom pres" iz Niša.

Osim toga, dodeljeno je i osam dozvola za medijske usluge radija.

Dobili su ih Radio Galaxy 2018 (u zoni Lazarevac), Radio 9 (zona-Knić), Kruna (zona-Guča), Radio Bubonja (u zoni Ljig), Zavičajno udruženje Futog (zona-Futog), Fondacija "Panonija" (zona-Subotica), Mile Vlaisavljević PR zanatska radnja Stolar drvodelja (zona-Rekovac) i Milena Vučetić PR Agencija za bežične telekomunikacije "Pundosat" (zona-Arilje) - navode iz UNS-a.

KOPERNIKUS

UNS je podsetio da je suvlasnik firme Kopernikus Cable Network, koja poseduje više kablovskih televizijskih kanala poverenik SNS za Niš Zvezdan Milovanović, "brat niškog biznismena Srđana Milovanovića koji je u decembru prošle godine kupio Prva TV i O2".

Kopernikus Cable Network konkurisao je i za nacionalnu frekvenciju.

- Medijskoj kući RTV Pančevo neposredno nakon što je dobila regionalnu televizijsku dozvolu za pokrivenost u zoni Crveni Čot, Savet REM izrekao je dve mere upozorenja zbog vređanja novinara portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića i predsednice Višeg suda u Pančevu Stanke Simonović - ukazao je UNS.

RTV Pančevo privatizovana je 2015. godine kada ju je, tvrde iz UNS-a, "kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević".

- On je pre tri godine kupio osam televizija za 280.000 evra.

Preduzeće Sos kanal plus, vlasnika Radoice Milosavljevića, dobilo je regionalnu dozvolu za televizijsko emitovanje sa Avale - navode iz Udruženja novinara Srbije.

Najnovije vesti