TS: Srbija nazaduje na svetskoj listi Indeksa percepcije korupcije

Srbija nazaduje na svetskoj listi Indeksa percepcije korupcije (CPI) Transparency International, objavljeno je u četvrtak iz "Transparentnosti Srbija", članica međunarodne organizacije Transparency International.

Srbija se, kako je saopšteno na onlajn konferenciji za medije, i ove godine smatra zemljom u kojoj je nivo korupcije visok jer, ističe se, ima 38 od idealnih 100 poena što je pet poena manje od globalne prosečne ocene - 43.

Sa tim skorom navodi se, Srbija drugu godinu zaredom zauzima mesto u donjoj polovini svetske liste - 94. od 180 zemalja.

Indeks percepcije korupcije je globalno rangiranje zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru, a Srbija ima jedan poen manje u odnosu na rezultat istraživanja za 2019. godinu, a ta ocena je, kako je navedeno, najlošija u poslednjih osam godina.

Po oceni Transparentnosti, nazadovanje Srbije u istraživanjima o korupciji rezultat je dugogodišnjeg "odsustva političke volje" za primenu antikorupcijskih zakona.

A kako je navodeno u saopštenju koje je pratilo predstavljanje istraživanja TS, to se naročito ogleda u "nezakonitom upravljanju najvrednijim javnim preduzećima i u otvorenom promovisanju direktnih sporazuma za dobijanje najvrednijih poslova sa državom, umesto da se izvođači radova biraju kroz nadmetanje".

Takođe, u izveštaju je navedeno da je EU uputila "jasan signal nezadovoljstva" zbog odsustva napretka u borbi protiv korupcije tako što u 2020. nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje.

Poredeći rezultate unutar bivše Jugoslavije, najbolje plasirana je Slovenija sa 60 od idealnih 100 poena, zatim Hrvatska sa 47 i Crna Gora sa 45 poena.

Lošije od Srbije su rangirane Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija sa 35 poena.

Najnovije vesti