TS: Grad Vranje sedmi po transparentnosti u Srbiji

Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština u Srbiji, pokazalo je istraživanje Transparentnosti Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Rezultat Grada Vranja je iznad proseka koji 2019. godine iznosi 40 i ovo je, uzimajući u obzir obuhvat lokalnih samouprava, najbolji rezultat Grada Vranja po ovoj metodologiji do sada, tvrde iz Gradske uprave.

Na istoj listi Grad Beograd nalazi se na 118, Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu.

Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele Paraćin i grad Novi Pazar.

U konačnom rangiranju tražen je Indeks lokalne transparentnosti (LTI), u sklopu istraživanja koje se u Srbiji sprovodi svake godine od 2015.

- Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada jer su, po prvi put, ocenjene i gradske opštine, njih 25, koje na kraju ipak nisu rangirane - kaže se na zvaničnom gradskom sajtu grada Vranja.

- LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave.

Međutim, reč je o pojedinačnim akcijama iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne - piše, pak, u nalazu Transparentnosti Srbija.

Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP).

TRANSPARENTNOST SRBIJA - PROFIL

Transparentnost Srbija je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija usmerena na borbu protiv korupcije u Srbiji. Najvažniji cilj koji Transparentnost Srbija želi da ostvari jeste povećanje transparentnosti rada državnih organa kao način da se spreči zloupotreba javnih ovlašćenja u privatne svrhe. Svoje ciljeve TS ostvaruje preventivnim delovanjem - podizanjem svesti javnosti o opasnostima i štetama koje korupcija nanosi društvu, podsticanjem reformi i predlaganjem konkretnih preporuka. TS je deo mreže nacionalnih ogranaka organizacije Transparency International i priznati zastupnik te organizacije u Republici Srbiji. Programski direktor organizacije u Srbiji je Nemanja Nenadić.

Najnovije vesti