Trinaest godina od smrti Radoslava Radivojevića

Danas se navršilo trinaeset godina od smrti Radoslava Radivojevića, dugogodišnjeg upravnika vranjskog Pozorišta Bora Stanković, reditelja, glumca i hroničara pozorišnog života.

Njegov lik i delo obeležili su pozorišna zbivanja u Vranju tokom nekoliko decenija.

Radivojević je rođen u Podujevu 1943. godine, odrastao u Uroševcu, diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti (1970) i na Ekonomskom fakultetu (1972) Univerziteta u Beogradu.

Jedno vreme radio je u Radio-televiziji Beograd, a onda 1972, po konkursu, došao za upravnika i reditelja u Pozorište Bora Stanković.

Od skromnog ansambla koji je zatekao stvorio je profesionalno pozorište, sa školom za mlade glumce koja živi i danas.

Ponajviše zahvaljujući Radivojeviću Vranje je od 1978. do 1991. godine bilo stalni domaćin Festivala amaterskih pozorišta Srbije, a od 1992. do 1997. godine suorganizator Festivala dramskih amatera Jugoslavije.

Zbog izvanrednih rezultata opština Vranje 1997. godine donela je odluku kojom Pozorište Bora Stanković, pod upravom Radivojevića, postalo profesionalan teatar.

Od tada, pa do Radivojevićeve smrti izvedeno je preko pedeset premijera.

On sam režirao je više od sto predstava za decu i odrasle na daskama vranjskog teatra, a glumio u pedesetak.

Pamtiće se njegove režije komada po delima Borisava Stankovića, kao i uloge u predstavama „Ruženje naroda u dva dela“ i „Putujuće pozorište Šopalović“ i „Paviljon br. 6“.

Igrao je i na filmu, u „Nečistoj krvi“ Stojana Stojčića i „Guči“ Dušana Milića.

Kao autor objavio je monografije „Pozorišni život Vranja“ (1987), „25 godina Borinih pozorišnih dana“ (2005) i „Pozorišni vremeplov Vranja od 1896. do 2006. godine“ (2006).

Podsećanja radi, Radivojević je 1979. godine osnovao manifestaciju „Borini pozoršni dani“, na kojoj su, za njegova života, gostovala brojna pozorišta iz zemlje i inostranstva, izvevši preko 400 predstava.

Preminuo je 27. januara 2009. godine u Vranju.

Sahranjen je 31. januara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Najnovije vesti