Trideset godina SPS Vranje: I dalje stojimo postojano u službi građana

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije (SPS) u Vranju u petak obeležava 30 godina od osnivanja i rada gradske organizacije socijalista.

Tim povodom iz vrha stranke u lokalu upućena je čestitka svim članovima, pristalicama i simpatizerima partije.

Aktivnosti na formiranju opštinske organizacije SPS Vranje, podseća se u saopštenju povodom jubileja, počele su u proleće 1990. godine kada je obrazovan inicijativni odbor.

- Prve pristupnice o stupanju u članstvo SPS-a u Vranju potpisane su 26. jula 1990, devet dana nakon održavanja osnivačkog Kongresa SPS-a u Beogradu.

Do održavanja prve konferencije opštinske organizacije SPS Vranje stranci je pristupilo 6.500 članova, što je profilisalo kao najjaču političku snagu u gradu.

Karakterističan je podatak da od ovog broja članova polovina njih nije ranije bila u članstvu Saveza komunista Srbije.

Prva konferencija održana je 16. oktobra 1990. godine u prisustvu 220 delegata, kada su izabrani Opštinski odbor i Izvršni odbor.

Za prvog predsednika OO SPS izabran je Miomir Stojanović, diplomirani inžinjer arhitekture iz Vranja, a za sekretara Siniša Mitić, diplomirani politikolog, takođe Vranjanac.

U proteklih 30 godina održano je deset izbornih konferencija.

Radom odbora rukovodili su i Predrag Ristić (lekar specijalista), Srđan Nikolić (diplomirani ekonomista), Zoran Knežević (diplomirani mašinski inžinjer), mr Dragan Ilić (profresor filozofije) i Zoran Antić (diplomirani politikolog za međunarodne odnose) koji se i danas nalazi na čelu gradske organizacije socijalista - navodi se u saopštenju povodom jubileja GrO SPS.

SPS je bila na vlasti u Vranju 26 godina.

Posle osamnaest meseci u opoziciji, godine 2018, na osnovu dogovora sa SNS, vratili su se u vlast.

- Ovaj period je pokazao da SPS-u nije strano ni opoziciono delovanje, pre svega konstruktivno delovanje - navodi se u saopštenju.

Izbori 2020. godine održani su "u vrlo specifičnoj atmosferi zbog pandemije koronavirusa", što je uticalo na rezultat SPS-a, dodaje se.

- SPS je i dalje važan i nezaobilazan činilac na političkoj sceni Vranja i Srbije.

Mnoge stranke osnovane 90-ih godina više ne postoje, jedino je SPS partija kontinuiteta koja nikada od uvođenja višestranačkog sistema nije bila van parlamenta - navodi se u saopštenju i odaje pošta svim preminulim članovima stranke koji su ostavili trag u njenom delovanju.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom, SPS Vranje neće organizovati nikakvu svečanost jer su, kako se kaže, "u ovom trenutku najbitniji životi i zdravlje ljudi".

Najnovije vesti