Tribina o trgovini ljudima u Domu učenika bez predstavnika MUP-a

U okviru programa AT mreže, Odbor za ljudska prava Vranje je organizovao veoma posećenu tribinu o problemu trgovine ljudima sa đacima iz Doma učenika u Vranju.

O prevenciji, prepoznavanju opasnosti, o mreži podrške, zaštite i pomoći potencijalnim žrtvama ili žrtvama trgovine ljudima govorile su predstavnice Odbora za ljudska prava Vranje i tim devojaka SOS kutka za devojke.

"MUP Srbije – kabinet ministra Bratislava Gašića, nije dostavio odobrenje inspektoru PU Vranje na zahtev Odbora koje je na vreme dostavljen ministarstvu, zbog čega je preko pedeset učesnika tribine Doma učenika u Vranju uskraćeno za direktne informacije o radu i aktivnostima policije na jugu Srbije o problemu trgovine ljudima", navode iz Odbora za ljudska prava.

Na tribini je bilo više od 50 učesnika, od prvog do četvrtog razreda srednje škole, koji žive van teritorije grada Vranja.

"I ova tribina je potvrdila da su informacije, znanje o prepoznavanju trgovine ljudima jedna od najvećih zaštita.

Imajući u vidu da po podacima medjunarodnih organizacija i agencija, godišnje preko 4 miliona ljudi u svetu postanu žrtve trgovine ljudima, a od ovog broja skoro 90 odsto su žene koje se koriste u cilju seksualne eksploatacije, tribina je izazvala veliko interesovanje prisutnih učenica i učenika.

Tribinu je podržala i direktorka Doma učenika, Maja Đorđević, gde smo organizovali ovaj događaj, kome je prisustvovala koordinatorka AT mreže sa saradnicom", navode iz Odbora.

Telefon za informisanje i podršku potencijalnim ili žrtvama trgovine ljudima SOS Vranje je 0800 001 017, otvoren od 10 do 18 časova radnim danima, a telefon Astre je 011 785 0000.

Najnovije vesti