TRIBINA NA EKONOMSKOM: Ima kapaciteta, nema para za investicije

Privredni kapaciteti na teritoriji opštine Bujanovac nisu u opštinskom, već u vlasništvu države, a između centralne vlasti i lokalne samouprave nema usaglašene ekonomske politike, istakao je Šaip Kamberi na panel diskusiji „Ka ravnomernom ekonomskom razvoju“, javlka portal Bujanovačke.

Na skupu, koji je održan na Odeljenju subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, Kamberi je dodao da firme Gumoplastika, Bujanovačka banja i Jugokop predstavljaju ekonomski potencijal Bujanovca koji može da se pokrene, ali da to direktno zavisi od države.

-Imamo dve industrijske zone, ali nema investitora. A, zašto bi investitor zidao nove zgrade kad mogu da se iskoriste one u Gumoplastici koju, kao i Banju, treba što pre privatizovati, a Jugokop osposobiti za rad - kazao je Kamberi i naglasio kako bi interes države trebalo da bude da preko ekonomskog razvoja u ovom regionu razvija mir i političku stabilnost

Dekan subotičkog Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor podsetio je da je Srbija među vodećim zemljama Evrope kada je u pitanju neravnomerni ekonomski razvoj.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije upozorio je državu da je sa ovog prostora posledjnih godina otišlo 50.000 ljudi, i da će se ovaj trend nastaviti ako ne dođe do ekonomskog razvoja.

- Mi smo nadležnim državnim organima poručili da je otvaranje fabrike sa bar 1.000 radnih mesta uslov da se spreči dalje iseljavanje - kazao je Stanković.

Najnovije vesti