Tri vranjska advokata podržavaju proteste građanske inicijative

Trojica vranjskih advokata, Igor Anđelković, Dejan Živković i Igor Zlatković imenom i prezimenom podržali su građanske proteste "1 od 5 milona" koji se već dva meseca održavaju širom Srbije, kao i proteste u Vranju.

Spisak svih advokata koji podržavaju proteste građana protiv vlasti objavljen je 25. januara na sajtu boljaadvokatura.com a među njima su i imena trojice Vranjanaca.

Na spisku je trenutno više od 250 advokata, a patnaestak ih je sa juga Srbije, iz Niša, Vranja i Prokuplja.

Advokatska zajednica u Vranju ima oko 180 advokata, a radi u okviru Advokatske komore u Nišu.

Advokatska komora Niša pokriva teritoriju Apelacionog suda Niš i teritoriju viših sudova u Nišu, Vranju, Leskovcu, Prokuplju i Pirotu.

Prema zvaničnim podacima sa sajta Advokatske komore Niš ona ima ukupno 1.036 advokata.

Njih 544 radi u Nišu, 181 u Vranju, 161 u Leskovcu, 52 u Pirotu, 62 u Prokuplju, 34 u Aleksincu i 2 na KiM.

Prethodno su proteste podržali univerzitetski nastavnici i saradnici, a njihov spisak je od prošlog petka od 250 dostigao 670 potpisnika.

TEKST PODRŠKE ADVOKATA

Uviđajući uništavanje institucija političkog sistema i koncentraciju političke moći u rukama jednog čoveka, čime se uspostavlja faktički, neustavni sistem jedinstva vlasti sa predsednikom Republike kao vrhovnim organom državne vlasti i režim diktature, a posebno ukidanje samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti, kao i uništavanje pravosudnog sistema, čime se podrivaju temelji pravne države i vladavine prava, ograničavanje i izigravanje sloboda i prava građana garantovanih Ustavom, a posebno slobode medija i prava na obaveštenost, čime se građani pretvaraju u podanike autokratskog režima, polazeći od Ustavom definisane uloge advokature u našem društvu, a svesni njenog značaja za ostvarivanje slobode i pravde kao temelja civilizovanog društva, mi, potpisani advokati, podržavamo proteste građana koji se održavaju širom Srbije, zato što Srbiji nedostaju sloboda i pravda.

Zahtevamo da predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić odmah podnesu ostavke, da Narodna Skupština Republike Srbije izabere prelaznu Vladu stručnjaka, sa predsednikom Vlade nespornog ugleda u društvu, i sa zadatkom da uspostavi uslove za fer izbore za predsednika Republike i Narodnu skupštinu u Ustavom i zakonom propisanim rokovima.

Najnovije vesti