Tri milijarde štete od bespravne seče šume uz administrativnu liniju sa KiM

Od 1999. godine na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom bespravno je posečeno 550.000 kubika šume vredne dve i po do tri milijarde dinara, rekao je Predrag Aleksić iz Srbija šuma nakon posete šumskom gazdinstvu "Boranja", pišu KM Novine.

Aleksić je, govoreći o stanju šumskog fonda kao i o bespravnoj seči u Srbiji, a povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, rekao da su kod krađe u državnim šumama radi o zanemarljivim količinima.

Međutim, dodao je, ozbiljan problem postoji sa bespravnim sečama na administrativnoj liniji sa KiM gde je šteta ogromna.

- Šteta od 2,5 do 3 milijarde načinjena je od 1999. godine do sada, a pričinjavaju je ljudi koji dolaze sa područja Kosova i Metohije - kaže Aleksić.

Svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožavaju šumske resurse, objašnjava Aleksić, a podseća da je početkom 18. veka, oko 80 procenata Srbije bilo pod šumama, prenosi Tanjug.

- A, 1903. godine samo jedna trećina.

Posle Drugog svetskog rata pošumljenost u Srbiji je pala ispod 20 procenata - što Aleksić ocenjuje kao "najveću ekološku katastrofu na ovim prostorima.

Njegova je procena da će površine pod šumama u Srbiji u narednih dvadeset godina doći do svog optimuma, a već sada je, kako je dodao, "kada je reč o pošumljenosti naša zemlja u svetskom proseku sa 31 do 33 posto teritorije pod šumama".

Najnovije vesti