Tri hiljade diploma za tri decenije Pedagoškog fakulteta FOTO/VIDEO

Pedagoški fakultet u Vranju trenutno je jedina visokoobrazovna ustanova u Srbiji koja je reakreditovala studijski program master profesor tehnike i informatike, rekla je u petak dekanica dr Dragana Stanojević, na obeležavanju jubileja - 30 godina postojanja ovog fakulteta.

"Zbog toga smo još ponosniji na ove naše integrisane petogodišnje dvopredmetne studije, koje su najjači adut obrazovne ponude fakulteta.

Vidimo ih i kao rešenje za prevazilaženje izrazite deficcitarnosti kadrova za predmete tehnika i tehnologija i informatika u osnovnim i srednjim stručnim školama.

U tom pogledu smo postali lider među nastavničkim fakultetima u Srbiji", rekla je Stanojević.

Fakultet je, zahvaljujući projektu Ministarstva prosvete, dobio tehničku opremu namenjenu najsavremenijoj elektronskoj i multimedijalnoj učionici.

"Uz našu upornost u pogledu obezbeđivanja kadrova, uspeli smo da zadržimo orijentaciju u obrazovanju nastavnika i obezbedili mogućnost daljeg širenja obrazovanog delovanja", rekla je Stanojević, potencirajući da u svom radu imaju podršku Univerziteta u Nišu, lokalnih samouprava grada Vranja i Negotina, gde fakultet ima istureno odeljenje.

Zamenik ministra u Ministarstvu prosvete prof. dr Nebojša Ranđelović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što prisustvuje važnom jubileju vranjskog fakulteta.

"Civilizacija živi u turbulentnim vremenima i umesto da 21. vek da odgovore na važna civilizacijska pitanja, postavio je pitanja na koje ne postoje dobri odgovori.

U tom smislu, naše školstvo zadesila je jedna tragedija i tim pre mi je drago da sam ovde u okruženju koje šalje dobru poruku i širi dobre vibracije u ne baš lakim trenucima za naciju i čovečanstvo", kazao je Ranđelović.

Rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, inače Vranjanac, podsetio je da učitelji obavljaju važnu prosvetnu misiju obrazovanja i nauke.

"Veština vaspitavanja i stvaranja, kao osnova za nadograđivanje poznatih i otkrivanje nepoznatih znanja, uči se od učitelja.

Zato slobodno mogu reći da je najveća odgovornost u obrazovnom sistemu na učitelju.

Ako on postavi temelj naše ličnosti na zdrave osnove, sve ostale nauke biće nadogradnja", rekao je Antić.

Obraćajući se u ime rukovodstva grada Vranja, zamenica gradonačelnika Zorica Jović čestitala je jubilej, podsećajući da je početak rada tadašnjeg Učiteljskog fakulteta predstavljao i početak visokoškolskog obrazovanja u Vranju.

"Pedagoški fakultet uspeva da opstane u moru visokoškolskih ustanova, kao i brojnih visokih škola koje nude najrazličitije smerove za zanimanja koja su postala veoma moderna i atraktivna.

Uspeva, jer se svi zaposleni nesebično trude da idu dalje i da prate promene u obrazovnom sistemu.

Trude se da razmišljaju korak unapred i osmisle nove sadržaje za nove generacije studenata", rekla je Jović.

Pedagoški fakultet danas ima 70 zaposlenih.

Od toga 44 nastavnika i saradanika na sedam studijskih programa na svim nivoima studija.

Tokom tri decenije, na ovom fakultetu diplomirala su 2.994 studenta.

Master integrisane studije okončala su 804 studenta, a zvanje doktora nauka steklo je 27 doktoranata.

Tokom svečanosti povodom lepog jubileja vranjskog fakulteta obratili su se i docent dr Miroslav Terzijski, u ime Pedagoškog fakulteta iz Blagojevgrada u Bugarskoj, kao i studentkinja druge godine vranjskog fakulteta Anja Kostić.

Najboljim studentima na svim smerovima uručene su nagrade.

U umetničkom delu programa nastupili su studenti fakulteta, Hor Daskal sa solistima, kao i vranjska grupa Izvor, koja izvodi tradicionalnu muziku na starim instrumentima.

Profil fakulteta

Godine 1993. godine Pedagoška akademija Ivo Andrić, zalaganjem tadašnjeg rukovodstva škole, prerasla je iz više škole u fakultet. Vranje je time dobilo prvu visokoškolsku ustanovu - Učiteljski fakultet. I tada je, kao što je to i danas slučaj, radio pod okriljem Univerziteta u Nišu. U to doba bio je jedan od šest fakulteta u Srbiji koji su obrazovali učitelje. Vranje postao grad koji je prigrlio studente iz svih krajeva naše zemlje. Danas je to nastavno-naučna i obrazovna visokoškolska ustanova koja realizuje obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost, koju prati izdavaštvo kroz publikovanje knjiga, udžbenika, priručnika, monografija i drugih stručnih i informativnih izdanja, kao i časopisa Godišnjak Pedagoškog fakulteta. Svoj rad ustanova realizuje u sedištu Fakulteta u Vranju, a od 1998. godine i u Odeljenju u Negotinu. Obrazuje nastavni kadar za učitelje, vaspitače i profesore informatike i tehnike kroz tri nivoa studija - studije prvog, drugog i trećeg stepena. Vannastavne aktivnosti na Pedagoškom fakultetu u Vranju čine bitan segment sveukupnog rada na Fakultetu. Tu se naročito ističe Mešoviti hor studenata Daskal, dobitnika mnogih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Na Fakultetu se tradicionalno održava Smotra besedništva, što je već prepoznatljiv oblik aktivnosti studenata, kao i mnoge kreativne radionice, iza kojih su objavljene nekolike publikacije. Pored značajnih prostornih i tehničko-informacionih mogućnosti, fakultet poseduje dobro opremljenu biblioteku, kabinete, sale i amfiteatre, u kojima se odvijaju nastavne i vannastavne aktivnosti.

Najnovije vesti