Tradicionalnim maršem do Osatice nastavljeno obeležavanje Dana grada

Tradicionalnim maršem do Osatice, pod motom Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine, nastavljeno je obeležavanje Dana grada Vranja.

Parasos kraj spomenika poginulim Srpskim ratnicima u Osatici služili su sveštenici Eparhije Vranjske.

Obraćajući se u ime lokalne samouprave, predsednik Skupštine grada Dejan Tričković podsetio je da se presudna bitka za oslobođenje Vranja odigrala 31. januara 1878, uz učešće 22.000 vojnika, te da se bitka završila srpskom pobedom.

"Posle 422 godine, 7 meseci i 17 dana robovanja pod turskim jarmom – Vranje je oslobođeno.

Srpska vojska ušla je u varoš 31. januara na dan Svetog Atanasija Velikog, a Vranjanci su srdačno dočekali svoje oslobodioce", podsetio je Tričković.

U borbama za oslobođenje Vranja poginulo je 125 vojnika, podofocira i oficira, dok ih je ranjeno 229.

Od bolesti i ranjavanja umrlo je 114 ratnika.

Poginuli srpski ratnici sahranjivani su na više mesta, a najveći broj vojnika sahranjen je u Moštanici, u mahali Osatica, na Vojničkom groblju, podsetio je Tričković.

"Neka ovaj spomenik na Vojničkom groblju u Osatici podseća današnje i buduće generacije na naše pretke koji su poginuli u ledenom januaru 1878. za oslobođenje Vranja i okoline.

Naša obaveza da negujući sećanje na slavnu istoriju, unapređujemo svoju državu u miru i slobodi", rekao je Tričković.

Na spomen obeležje u Osatici vence i cveće položile su delegacije grada, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika, veterana i planinara.

Program za ponedeljak

Svečanosti povodom Dana grada Vranja nastaviće se u ponedeljak 30. januara. U 9 časova biće priređen prijem za pripadnike 4. brigade Kopnene Vojske u Gradskoj kući. U 12 sati u Galeriji Pozorišta Bora Stanković biće otvorena izložba Evo mene, eto vas Istorijskog arhiva Šumadija u Kragujevcu. Od 12.30 sati predavanje o temi Vranje i južni srpski krajevi između Sanstefanskog i Berlinskog mirovnog sporazuma 1878. godine održaće prof. dr Saša Stanojević. Za 19 sati zakazano je otvaranje izložbe slika Trideset godina legata Zorana Stošića Vranjskog, u čast nedavno preminulog slikara. Izložba će biti otvorena u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju. I na kraju dana, od 20 časova u Restoranu A2, biće organizovana ceremonija proglašenja najboljih u vranjskom sportu.

Najnovije vesti