Tončevu potvrđena uslovna zatvorska kazna

Vrhovni kasacioni sud u Beogradu odbacio je žalbu narodnog poslanika, predsednika surduličkog parlamenta i potpredsednika SPS-a Novice Tonceva, odbio zahtev za zaštitu zakonitosti i potvrdio kaznu "za nasilničko ponašanje" na tri meseca zatvora, koja će se izvršiti samo u slučaju ako Tončev ponovi delo u roku od godinu dana.

Viši sud u Vranju leots je potvrdio presudu Osnovnog suda u Surdulici kojom je predsednik Skupštine te opštine i potpredsednik SPS-a Novica Tončev osuđen uslovno na tri meseca zatvora, uz klauzulu da se presuda neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivično delo.

Tončev se na tu presudu žalio Vrhovnom kasacionom sudu, ali bezuspešno.

Osuđen je zbog krivičnog dela „nasilničko ponašanje“, iz člana 344, stav 1, Krivičnog zakonika.

Visoki funkcioner SPS-a okrivljen je da je na predizbornom skupu u selu Jelašnica kod Surdulice 12. marta 2014. fizički nasrnuo, udario i lakše povredio aktvistu SNS-a Slađana Stojkovića.

Tončev je na prvostepenu presudu izjavio žalbu, tražeči tzv. „delegaciju nadležnosti“, odnosno da po njegovoj žalbi odlučuje bilo koji drugi viši sud u Srbiji osim vranjskog.

Njegove primedbe na prvostepeni sudski postupak odnosile su se na „bitne povrede krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i povrede Krivičnog zakonika“, ali ih viši sud nije uvažio.

D. Dimić

Šta je govorio Tončev

Autoru ovog teksta Tončev je krajem 2017. godine rekao da je prvostepena presuda protiv njega "nepravilna, nezakonita i politički motivisana".

- Optužen sam bez tužilačke istrage, u vreme kada je trajao izbor za višeg tužioca u Vranju, a sada je prvostepena presuda promenjena, jer oštećeni izjavio da ga nisam udario.

Ali sam osuđen zbog toga što sam navodno sa namerom otišao u selo Jelašnica na javni skup „da uznemirim građane i javnost“, kako se navodi u presudi.

A ,sa snimka se vidi da „oštećeni“ uznemirava javnost i ometa politički skup - kazao je tada Tončev.

Tvrdio je da nijedan svedok na suđenju nije rekao da je udariooštećenog Stojkovića.

- Čak ni sam oštećeni na suđenju nije rekao da ima utisak da je javnost zbog tog događaja bila uznemirena.

Policajac koji je bio u neposrednoj blizini ga je sklonio, jer je ometao skup – kazao je Tončev.

Njegova verzija je da je 12. marta 2014. godine otišao u Jelašnicu, na promociju otvaranja seoskog vodovoda, a na poziv Mesnog odbora SPS.

- Tokom mog govora, u prisustvu većeg broja građana i medija, čuo sam neku osobu iznad moje glave kako viče: „Ne slušajte Bugarina“!

Okrenuo sam se i pitao ga šta hoće?

Nastavio je i dalje da me vređa, na ličnoj i nacionalnoj osnovi, da me naziva lopovom i Bugarinom i da mi psuje majku.

Prekinuo sam govor, pitao opet da li želi da se on obrati građanima umesto mene, pa da posle ja nastavim svoj govor – ispričao je Tončev.

On je precizirao da je poručio toj osobi da se udalji, ali da je ovaj odgovorio da to ne želi.

- Krenuo sam prema njemu da ga lično udaljim, međutim kako je ispred bio zid visok oko dva metra, posle kraće međusobne polemike intervenisalo je umesto mene neko drugo lice, posle sam saznao policajac u civilu Zoran Ilić.

On je udaljio dotičnog nekoliko desetina metara dalje od zida.

Onda je navodno oštećeni sa još nekim nepoznatim osobama udarao rukama u krov mog auta i šutirao gume automobila, a ja sam nastavio nesmetano da držim politički govor okupljenim građanima.

Nakon toga sam se zahvalio građanima na prisustvu i udaljio sam se iz Jelašnice – verzija je događaja Novice Tončeva.

Odbačena krivična prijava za vređanje na nacionalnoj osnovi

Krivična prijava Novice Tončeva, podneta protiv Slađana Stojkovića usled istog događaja u selu Jelašnica, zbog vređanja na nacionalnoj osnovi, odbačena je, a odluka o odbačaju prijave potvrđena je i od strane VJT Vranje, rekao je novinaru Tončev.

On je ranije pojasnio da je u ovom procesu „došlo do prekvalifikacija krivičnog dela“ koje mi je stavljeno na teret, „iz težeg u lakši oblik“.

- Pravosuđe je u ovom slučaju instrumentalizovano i zloupotrebljeno – kazao je Tončev.

Najnovije vesti