Tončev: Razumemo potrebe civilnog sektora u nerazvijenim opštinama VIDEO

Vranje/Surdulica - Ugovore o finansiranju projekata od javnog interesa, koje će realizovati udruženja sa područja nedovoljno razvijenih opština za 2023. godinu, potpisao je sa predstavnicima organizacija civilnog društva ministar bez portfelja u Vladi Srbije Novica Tončev.

Za finansiranje ovih projekata izdvojeno je 15 miliona dinara.

Na poziv Kabineta za unapređenje nedovoljno razvijenih opština, sa Tončevim na čelu, ove godine stigle su rekordne 122 prijave, a sredstva je dobilo 75 udruženja.

Tončev je posle potpisivanja ugovora podsetio na to da Kabinet za razvoj nedovoljno razvijenih opština treću godinu zaredom dodeljuje sredstva za ove namene.

"Kontinuitet koji održavamo i sve veći broj projekata, jasan su indikator da smo stekli ozbiljno poverenje civilnog sektora, da imamo dobru komunikaciju, da razumemo potrebe i dazajedno dolazimo do rešenja", istakao je Tončev.

Prema njegovim rečima, to pokazuje i koliko je značajna pomoć koja se pruža, jer se utiče na razvoj svih životnih segmenata u opštinama iz četvrte kategorije po stepenu razvijenosti.

Ministar je naveo da su ove godine projekti pristizali iz sve 44 nedovoljno razvijene opštine i zahvalio se udruženjima na trudu i poverenju.

On je ukazao na kvalitet i dobro osmišljene projekte i motivisanost udruženja što, kako je kazao, dovodi do unapređenja segmenata života za koje su aplicirali.

Udruženja su se prijavljivala za oblasti zapošljavanje mladih i teže zapošljivih kategorija stanovništva; kultura - projekti podrške organizovanja aktivnosti udruženja i uključivanja u kulturnu sferu društva; bezbednost - projekti unapređenja bezbedonosne kulture, rada na prevenciji i zaštiti od nasilja i merama povećanja bezbednosti u saobraćaju, i aktivizam, volonterizam i mobilnost - aktivno učestvovanje u radu lokalne zajednice.

Kao i za oblasti zdravlje - projekti unapređenja kapaciteta lokalne zajednice za smanjenje rizika i rizičnih ponašanja od upotrebe droge, alkohola i drugih štetnih supstanci i osnaživanje svesti o zdravom načinu života; životna sredina - za održivi razvoj zaštite životne sredine; rodna ravnopravnost - unapređenje rodne ravnopravnosti, i socijalna pitanja - projekti pomoći udruženjima koja rade sa socijalno ugroženim osobama, osobama sa invaliditetom, marginalnim grupama i ostalim.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...