Tončev potpisao ugovore za dodelu 320 miliona nerazvijenim opštinama

Vranje - Potpisivanjem ugovora između kabineta Novice Tončeva, ministra zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, i 40 lokalnih samouprava iz četvrte kategorije po stepenu razvijenosti, u sredu su dodeljena bespovratna sredstva opštinama u ukupnom iznosu od oko 320 miliona dinara.

Sredstva su namenjena izradi projektno-tehničke dokumentacije (Program 1 – 70 miliona dinara) i realizaciju infrastrukturnih projekata (Program 2 – oko 250 miliona dinara).

Sredstva su dodeljena po osnovu Javnog poziva ''Program podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu", koji je raspisao Kabinet ministra Tončeva u martu mesecu ove godine.

- Današnjim potpisivanjem ugovora o dodeli bespovratnih sredstava počinjemo važnu borbu za povratak gotovo jedne trećine nedovoljno razvijenih lokalnih zajednica Srbije u krug sredina u našoj zemlji u kojima se napreduje, pristojno i bolje živi – izjavio je ministar Tončev.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da su Vlada i predsednik Srbije odlučili da, i u ovakvom trenutku, ponude konkretnu pomoć u unapređenju uslova života najnerazvijenijih područja Srbije.

- Izuzetno sam zadovoljan što su sve opštine iz četvrte kategorije razvijenosti odazvale Javnom pozivu i što smo jedno od retkih ministarstava koje je obezebedilo sredstva za kupovinu opreme za unapređenje komunalne infrastrukture, ali i za podizanje kapaciteta u zdravstvu – dodao je Tončev.

Uz finansijsku pomoć dobijenu preko kabineta ministra Novice Tončeva nerazvijene opštine moći će da izrađuju projektno-tehničku dokumentaciju, pripremaju plansku dokumentaciju, grade nove i obnavljaju postojeće infrastrukturne objekte od značaja za jednu lokalnu sredinu.

To će obezbediti ravnomerni regionalni razvoj na celoj teritoriji Srbiji, bolje uslove za život svih građana i opstanak mladih u svojim rodnim mestima, poručuju iz kabineta ministra Tončeva.

Najnovije vesti