Tončev: Podrška usklađivanju lokalnih planova sa Agendom 2030'

Vranje - Kabinet ministra Novice Tončeva, zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, započeo je realizaciju druge faze projekta Održivi razvoj: izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou.

Veliku pomoć u realizaciji "okruglih stolova" u nerazvijenim opštinama pružaju Švajcarska i Nemačka organizacija za saradnju, posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a u okviru projekta "Reforma javnih finansija - Agenda 2030".

U pitanju su online okrugli stolovi u kojima učestvuju i predstavnici nedovoljno razvijenih sredina kao i predstavnici socijalno-ekonomskog razvoja, a cilj je postavljanje pravca održivog razvoja i usklađivanje ciljeva Agende o održivom razvoju sa loklanim planovima.

Ministar Tončev naglasio je u izjavi za medije da je ovakav tip dijaloga "izuzetno važan kako bismo svi zajedno sagledali poteškoće opština na lokalnom nivou, a onda zajedničkim snagama radili i doprineli ostvarivanju održivog razvoja".

"Naš najvažniji cilj je da povećamo kvalitet života lokalnog stanovništva i održimo i unapredimo demografsku strukturu koja će obezbediti održiv socio-ekonomski i demografski razvoj i ovih delova Srbije.

Zahvalan sam što nas podržavaju predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) koji su prepoznali značaj i važnost ove teme, odnosno na pružanju adekvatne pomoći i podrške devastiranim opštinama za rast i razvoj, smanjivanje siromaštva, poboljšanje socijalno-ekonomske situacije, a što se direktno poklapa sa ciljevima Agende 2030, konkretno sa ciljem 11", naglasio je Tončev.

Ciljevi održivog razvoja (COR) Agende 2030 zvanično su stupili na snagu 1. januara 2016. nakon usvajanja rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru 2015.

U narednih 15 godina se od država potpisnica, među kojima je i Srbija, očekuje da mobilišu sve resurse kako bi iskorenili siromaštvo, borili se protiv nejednakosti i našli odgovore na klimatske promene.

Agendom 2030. je definisano sedamnaest ciljeva na čije ostvarenje su se obavezale države potpisnice.

Kako je saopšteno projekat se sprovodi u saradnji sa kabinetom predsednice vlade Ane Brnabić i specijalnom savetnicom premijerke za sprovođenje Agende 2030 Slavicom Đukić Dejanović.

O Agendi možete pročitati više ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti