Tončev: Petnaest miliona udruženjima iz nerazvijenih opština

Vranje/Beograd - Kabinet ministra zaduženog za unapređenje nedovoljno razvijenih opština Novice Tončeva raspisao je Javni poziv za podnošenje predloga projekata za Program finansiranja projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorija izrazito nedovoljno razvijenih opština.

Obezbeđeno je 15 miliona dinara po ovom programu.

Rok za podnošenje prijava je dvadeset dana od dana objavljivanja na sajtu www.rnro.gov.rs i portalu E uprave.

Ministar Tončev izjavio je ovim povodom da raspisivanjem ovog javnog poziva ministarstvo "nastavlja uspešno da poboljšava situaciju u manje razvijenim delovima" Srbije.

"Siguran sam da će, kao i prethodnih godina, odziv biti izuzetno veliki.

Vidim da postoji energija da se stvari menjaju na bolje i da građani vide te promene.

Naš cilj je da pomognemo u razvoju svakog segmenta, na adekvatan i održivi način, a posebno me raduje jer su se svi projekti do sada realizovali u dogovorenim rokovima", rekao je Tončev.

On je dodao da je ovaj konkurs "još jedan jasan pokazatelj da Kabinet za razvoj nedovoljno razvijenih opština posvećeno radi na ubrzanom približavanju razvijenijim sredinama odnosno naprednijem, boljem i kvalitetnijem životu jer nam je bitan svaki čovek, svaka opština i nevladina organizacija i niko neće biti izostavljen".

"Svakodnevno sam na terenu i pratim dešavanja u svim jedinicama lokalne samouprave, jer mi je važno da imam realnu sliku, da vidim pravi pomak, razgovaram sa građanima.

To je jedno od najrelevantnijih merila uspeha – zadovoljstvo građana, koje je neosporno.

Pozivam sva udruženja da se jave u što većem broju, pošalju svoje projekte i nastave sa dobrim radom u svojim okruženjima", poručio je Tončev.

Udruženja mogu da se prijave za projekte u sledećim oblastima: zapošljavanje mladih i teže zapošljivih kategorija stanovništva u privatnom sektoru i mera osnaživanja za samozapošljavanje; kultura – projekti podrške organizovanja aktivnosti udruženja i uključivanja u kulturnu sferu društva; bezbednost - projekti unapređenja bezbedonosne kulture, rada na prevenciji i zaštiti od nasilja i merama povećanja bezbednosti u saobraćaju.

Takođe i u oblastima aktivizam, volonterizam i mobilnost - aktivno učestvovanje u radu lokalne zajednice; zdravlje - projekti unapređenja kapaciteta lokalne zajednice za smanjenje rizika i rizičnih ponašanja od upotrebe droge, alkohola i drugih štetnih supstanci i osnaživanje svesti o zdravom načinu života; životna sredina - za održivi razvoj zaštite životne sredine; rodna ravnopravnost - unapređenje rodne ravnopravnosti; socijalna pitanja - projekti pomoći udruženjima koja rade sa socijalno ugroženim osobama, osobama sa invaliditetom, marginalnim grupama i ostalim.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti