Tončev džentlmen godine

Vranje - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Novica Tončev dobitnik je priznanja "Džentlmen godine 2021" koje dodeljuje Prvi klub dama istaknutim ženama i muškarcima iz javnog i privrednog života Srbije i Evrope.

- Važno je da svi budemo džentlmeni, da budemo solidarni, da budemo ljudi i da se međusobno podržavamo - odreagovao je Tončev na vest o ovom priznanju.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da mu je čast što je laureat.

- Kao džentlmen godine sada sam motivisaniji da energičnije realizujem svoje ideje, budem efikasniji i konstruktivniji u svim svojim aktivnostima kako bih opravdao poverenje sugrađana, kolega, partijskih drugova, predsednika Srbije i predsednice Vlade - napisao je Tončev.

On je uveren da je u životu "podjednako važno da dobijete, ali i da pružite podršku".

- U politiku sam ušao kao ostvaren i uspešan privrednik, sa iskrenom željom da pomognem ljudima u stvaranju boljih prilika za rast i razvoj.

Prioritet mi je da motivišem mlade da ostanu da žive i stvaraju porodice u mestima u kojima su rođeni.

Da od Srbije napravimo bolju i kvalitetniju zemlju, a generacijama koje dolaze ostavimo zdravu, obrazovanu i sigurnu državu - naveo je Tončev.

U Vladi Srbije kao ministar bez portfelja zadužen je za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

PROFIL

Novica Tončev rođen je 1962. godine u Nišu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Surdulici, gde i danas živi i radi. Akademske studije Građevinskog fakulteta u Nišu, na Odseku visokogradnje, završio je sa najvišom ocenom. Doktorand je Građevinskog fakulteta u Nišu. Objavio je nekoliko stručnih i naučnih radova iz oblasti građevine i godinama svoje znanje potvrđuje na čelu uspešne porodične kompanije "Tončev gradnja". Član je Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije i predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije. Od 1990. do 2000. godine bio je predsednik Mesne zajednice Božica, a od 1996. do 2000. godine i član Izvršnog saveta Skupštine opštine Surdulica. U periodu 2000–2004. godine obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine opštine Surdulica, od 2008. do 2014. godine predsednika Opštine Surdulica, a od 2014. do 2020. godine predsednika Skupštine opštine Surdulica. U više navrata biran je za narodnog poslanika. Član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije od 2010. godine, a za potpredsednika partije izabran je 2017. godine. Vojsku je služio u JNA u Sloveniji. Navija za fudbalski klub Radnik iz Surdulice. Sa suprugom Lidijom ima sinove Stanislava i Vladislava.

Najnovije vesti