Tomić: Vranje primer dobre prakse u upravljanju finansijama

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava dr Aleksandra Tomić izjavila je u četvrtak u Vranju da je na osnovu predloga Državne revizorske institucije (DRI) Vranje "izabrano kao primer dobre prakse u smislu odgovornog i pravilnog ponašanja u rukovođenju finansijama".

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo u prilici da čujemo kako je to Vranje napredovalo iz godine u godinu.

Vaš grad će biti u jednom od izveštaja Vlade Srbije prema Evropskoj komisiji, kao primer dobre prakse odgovornog ponašanja u oblasti finansija", dodala je Tomić.

U sali Skupštine grada Vranja u četvrtak je održana 56. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Narodne skupštine Republike Srbije.

Gradonačelnik Slobodan Milenković istakao je u izjavi medijima veliko zadovoljstvo zbog održavanja redovne radne sednice skupštinskog odbora u Vranju.

"Ovo je veliko priznanje za naš grad, za sve ono što je preduzimano u poslednjih pet godina na stabilizaciji lokalnih finansija.

U prethodnom periodu radili smo u skladu sa preporukama Državne revizorske institucije, koja je boravila 2017. godine u Vranju, ali i sarađivali sa Ministarstvom finansija, stručnim timovima i Vladom Republike Srbije.

Naša lokalna samouprava redovno izmiruje sve obaveze, isplaćuju se plate, kao i sva socijalna davanja.

U prethodnih pet godina vratili smo oko 600 miliona duga, tako da je smanjen javni dug.

Rezultat ovakvog odgovornog ponašanja je veoma dobro stanje u gradskom budžetu", rekao je Milenković.

Na sastanku je predstavljen Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog budžeta Grada Vranja za 2018. godinu i Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja Javnog preduzeća za grejanje i održavanje stambenih zgrada i poslovnih prostorija Novi dom Vranje za 2018. godinu.

Data je saglasnost na Predlog finansijskog plana Državne revizorske institucije za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu, predstavljena incijativa za izmene i dopune propisa na osnovu nalaza i preporuka iz izveštaja o reviziji za 2020. godinu.

Sastanku su prisustvovali članovi i zamenici skupštinskog odbora, narodni poslanici, predstavnici Ministarstva finansija, Državne revizorske institucije i predstavnici gradskog rukovodstva.

Sednica odbora se nastavlja u petak od 9.30 sati, kada će biti predstavljen rad Uprave za duvan.

Pejović: Vranje nepravilnosti otklonilo u roku

Dušan Pejović, predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) naglasio je da je ova institucija u Vranju do sada obavila tri revizije.

"Ono po čemu je vaš grad prepoznatljiv i zbog čega smo se opredelili da sednica Odbora bude ovde jeste vaša posvećenost i spremnost da sprovedete preporučene promene. Još u postupku revizije 2019. godine skoro polovina nepravilnosti je otklonjena, a druga u zadatom roku, tako da je po ovome Vranje primer dobre prakse, ali i primer drugim gradovima kako se rukovodi i upravlja finansijama na pravi način", rekao je Pejović.

Najnovije vesti