Tiodorović: Popuštanje epidemioloških mera možda posle 8. maja

Ovog trenutka ne možemo govoriti o popuštanju epidemioloških mera, nismo za to još uvek spremni, izjavio je posle sednice Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović.

Na konferenciji za novinare posle sednice tog Vladinog tela Tiodorović je kazao da tek od 8. maja može da se razmišlja o tome da se postojeće mere ublažavaju postepeno.

„O popuštanju možemo da govorimo tek kada broj novozaraženih bude opao. Ako se bude spuštao ubrzano taj broj i ako sve mere budu poštovane, posle 8. maja ćemo razmišljati o tome da se one postepeno ublažavaju. Ali, postepeno“, kazao je Tiodorović.

O velikom popuštanju, dodaje, može da se govori tek kada brojke budu daleko manje nego što su sad.

„Govori se o raznim pretpostavkama, da li je to 1.000 ili 100 na dnevnom nivou“, kaže.

To znači, pojašnjava, da „posle 8. maja“ može da se razmišlja o tome da se pređe na to da ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom.

„Uz poštovanje mera i da se koristi samo 50 odsto kapaciteta. E, tu je i poruka i ugostiteljskim radnicima, i muzičarima, da se vakcinišu“, poručio je Tiodorović.

Uslov za to je sprovođenje svih mera koje su sad na snazi u potpunosti, dodaje.

Tiodorović je rekao da je današnja sednica imala zadatak da oceni i proceni epidemiološku situaciju pred praznične događaje.

„Želimo svi zajedno, i narod i rukovodstvo i svi mi koji radimo u medicini i van medicine, da izbegnemo onaj scenario koji se desio za Sretenje, kad smo imali lepo vreme i nepoštovanje mera, što nas je dovelo do pogoršanja situacije, izbegnimo taj scenario sad, možemo ga izbeći ako smo disciplinovani, ako se ponašamo odgovorno, iskoristimo lepo vreme da udahnemo čistog zdravog vazduha, da se prošetamo sa svojim porodicama, da proslavimo velike praznike, ali i poštujemo mere“, rekao je.

Od 15. maja velika kampanja prema mladima

Istakao je činjenicu da „više od 90 odsto pacijenata koji se danas nalaze u kovid bolnicama su nevakcinisani“.

„Ovaj podatak moram da istaknem u prvi plan, jer je potpuno jasno i to iz svih podataka koje dobijamo iz kovid bolnica, da stradaju, oboljevaju i nažalost fatalno završavaju nevakcinisani. Ima i događaja kada neko ko je vakcinisan oboli, ali morate uzeti činjenicu jednu u obzir, nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, nego koliko je efikasna i koliko je organizam spreman. Najveći broj onih koji su vakcinisani prošli su sa lakšom ili lakom kliničkom slikom iako su oboleli. Poruka je vrlo jasna – vakcinacija nam je neophodna“, kaže on, dodavši da će sada fokus biti pre svega na vakcinaciji radno aktivnog stanovništva.

Od 15. maja, navodi, počinje velika kampanja prema mladima.

„U odnosu na Egzit, u odnosu na određene festivale, mogućnosti da se pripremimo i omogućimo mladim ljudima da što normalnije žive“, kaže.

Proglašenja prestanka epidemije nema bez SZO, kaže.

„Veoma je stalo svima, pa i nama normalno, da se ova bolest stavi pod kontrolu, o tome ne možemo govoriti u maju mesecu, to je sigurno“, naglašava.

Kaže da „moramo imati nešto što će predstavljati obrazac kako se svi ponašamo“.

„Ima onih koji predlažu da vakcinisani budu u nekom prioritetu, moram objektivno da vam kažem, ipak verovatno to nećemo moći da primenimo u svakoj situaciji. Ako neko iz zdravstvenih razloga nije mogao da primi vakcinu, morate i njemu omogućiti neke benefite, uz PCR test, ako je preboleo…“, kaže.

Kaže da nije bilo reči o povratku publike na stadione.

„U svim krugovima se o tome razmatra, i u sportskom delu i medicinskom, pravnom, ekonomskom.. Sačekajmo da prođu praznici, posle praznika treba nam jedno 10 do 14 dana, da bismo procenili da li će doći do pogoršanja, sačekajmo malo, zašto da ne. u jednom trenutku, ako se steknu uslovi i ako sve bude pod kontrolom, možemo o tome govoriti“, kaže Tiodorović.

Najnovije vesti