Testira se bezbednost informacionog sistema Grada Vranja

Vranje je jedan od deset srpskih gradova u kojem će se testirati bezbednost informacionog sistema, aplikacija i servisa lokalne samouprave, saopšteno je preko zvaničnog gradskog sajta.

Tim povodom, gradonačelnik Slobodan Milenković održao je sastanak sa predstavnicima NALED-a, Kancelarije za IT i e-upravu i firme Asseco, na kome je bilo reči o predstojećim aktivnostima, s ciljem uvećanja strateških i sistemskih kapaciteta kompjuterske mreže lokalne samouprave.

Takozvano „Pen“ testiranje deo je projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti zaštite podataka o ličnosti i informacione bezbednosti“.

Ono ima za cilj otkrivanja potencijalnih bezbedonosnih nedostataka u mreži, simuliranjem hakerskih napada.

U skladu sa Zakonom o elektronskoj upravi, projekat je usmeren na efikasnije povezivanje institucija sa republičkog i lokalnog nivoa, kao i pripeme za lokalne servise namenjene građanima.

Testiranje će biti besplatno, a obavljaće ga sertifikovani stručnjaci iz kompanija, članica Saveza za e-upravu.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju u septembru 2017. godine otvorilo je, na osnovu primljenih obaveštenja, „proaktivnu istragu“ u vezi sa slučajem navodnih nezakonitih radnji u Lokalnoj poreskoj administraciji (LPA), kojima je za višemilionski iznos oštećen budžet Grada.

Policija je po tom pitanju preduzela određene radnjei u prostorijama Lokalne poreske administracije oduzela deo kompjuterske opreme sa podacima.

Aferu su na konferenciji za medije 14. septembra 2017. obelodanili gradski čelnici.

Načelnik gradske uprave Dušan Aritonović tada je poručio da gradsko rukovodstvo pruža punu podršku i sarađuje sa nadležnim institucijama i najavio „obračun sa korupcijom i kriminalom u Gradskoj upravi“.

Tada je rečeno da postoje osnovi sumnje da su neki od zaposlenih u Lokalnoj poreskoj administraciji, svojim činjenjem i nečinjenjem, „oštetili budžet Grada za višemilionski iznos“.

Prema nezvaničnim informacijama, predmet istrage Policijske uprave i Višeg javnog tužilaštva je rad Lokalne poreske administracije unazad za godinu dana.

Predistražni postupak je još uvek u toku.

Najnovije vesti