Tabloidi za četiri meseca 197 puta napali novinare kritički nastrojene prema vlasti

Vranje/Beograd - Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je danas da je, u okviru monitoringa izveštavanja prorežimskih tabloida o kritički nastrojenim medijima i novinarima, od aprila do jula ove godine zabeležila 197 napada na kritičke novinare, javlja FoNet.

U saopštenju se navodi da su 132 teksta objavljena na portalima tabloida, koji su, prema Savetu za štampu, najčešće kršili Kodeks novinara Srbije – Alo.rs, Republika.rs (portal lista Srpski telegraf), Informer.rs, Kurir.rs i Objektiv.rs.

Najčešće su napadani novine, portali i televizije Junajted grupe – Nova – najmanje 66 puta, N1 najmanje 47 i list Danas najmanje 41 put, a nisu zaobiđeni ni Cenzolovka, NIN, Nedeljnik, Vreme, Dojče vele, Glas Amerike, navodi fondacija.

Alo je prednjačio u diskreditovanju medija i novinara Junajted grupe, koje je redovno nazivao: tajkunski ološi, tajkunski plaćenici, tajkunski poslušnici, tajkunski lažovi, tajkunska medijska imperija, pa i – tajkunske podguzne muve.

Uvredljivu retoriku su koristili svi analizirani portali i saglasni su u oceni da su kritički mediji „daleko od objektivnih, da su licemerni, imaju dvostruke aršine, „podržavaju ustaše, „Srbi si im krivi za sve“, kao i da im je „jedina preokupacija da pljunu na sve dobro što predsednik Vučić uradi za građane“.

U gotovo četvrtini tekstova – 23,5 odsto kao povod su korišćeni tvitovi sa naloga Detektor laži, u 29 tekstova na različitim portalima napisano je isto ili veoma slično, iako svaki od portala kao izvor teksta navodi sebe, ukazuje Slavko Ćuruvija fondacija.

U tim tekstovima se ponavljaju naslovi, podnaslovi, istovetne rečenice, pa čak i iste fraze kojima se vređaju kritičari vlasti, što daje osnov za sumnju da tabloidi dobijaju gotove tekstove iz istog izvora, neznatno ih prilagođavaju svojoj uređivačkoj politici i tako ih objavljuju.

Sagovornici u analiziranim tekstovima po pravilu su predstavnici vlasti i prorežimski analitičari i/ili novinari, dodaje se.

Tabloidi se najčešće bave medijskim kućama generalno, ali u pojedinim tekstovima su targetirali konkretne novinare: Jelenu Obućinu, Slobodana Georgieva, Željka Bodrožića, Marka Vidojkovića i Dragoljuba Dražu Petrovića, saopštila je fondacija.

U nekoliko tekstova napadali su i Savet za štampu i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Najnovije vesti